27 Σεπτέμβριος 2018, 19:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτέμβριος 2018, 20:53

Η ΕΕ μειώνει τη βοήθεια προς την Τουρκία

  • Η ΕΕ μειώνει τη βοήθεια προς την Τουρκία
    (Φωτ.: transconflict.com)

Τη δραστική μείωση της βοήθειας προς την Τουρκία αποφάσισαν οι Βρυξέλλες, καθώς σημειώνεται έλλειψη προόδου εκ μέρους της Άγκυρας στην εκπλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων για την ένταξή της στην ΕΕ.

Από το 2018 έως το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε κατά σχεδόν 40% την βοήθειά της προς την Τουρκία.

Η Άγκυρα θα λάβει συνολικά 759 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά, τόνισε στο Γαλλικό πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας σχετικό άρθρο του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

Εκτός από τη μικρή πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στην εκπλήρωση των ενταξιακών κριτηρίων, η Κομισιόν ανέφερε ως άλλον λόγο για τη μείωση της αρωγής τον μικρό αριθμό προγραμμάτων της Άγκυρας στα οποία η ΕΕ θα επιθυμούσε να επενδύσει, κυρίως αυτά που έχουν στόχο τη βελτίωση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Στη διάρκεια αυτών των τριών ετών, η ΕΕ θα χορηγήσει ωστόσο στην Τουρκία 1,18 δισ. ευρώ για να την βοηθήσει να προσαρμοσθεί στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Στο πλαίσιο του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2014-2020 είχαν προβλεφθεί 4,45 δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια προς την Τουρκία για να προετοιμάσει την ενδεχόμενη ένταξή της στην ΕΕ. Όμως μέχρι τώρα δεν έχουν καταβληθεί παρά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 και τις μαζικές διώξεις σε βάρος αντιπολιτευομένων και δημοσιογράφων που ακολούθησαν. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας βρίσκονται εξάλλου «σε νεκρό σημείο», είχαν διαπιστώσει στα τέλη του περασμένου Ιουνίου οι 28 υπουργοί της ΕΕ στη διάρκεια συνεδρίασής τους στο Λουξεμβούργο.

Εξαιτίας της εμπειρίας με την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να τροποποιήσει στον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027) την πολιτική της όσον αφορά την αρωγή για ενδεχόμενη ένταξη στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, δεν θα υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες υποσχέσεις προς τις πέντε χώρες που είναι υποψήφιες για να ενταχθούν στην ΕΕ, την Τουρκία, την Αλβανία, την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Γι' αυτές τις πέντε χώρες, θα υπάρξει ένα κοινό ποσό ύψους 14,5 δισ. δολαρίων και τα χρήματα θα κατανεμηθούν ανάλογα με τις προόδους που πραγματοποιεί κάθε χώρα.

Ανεξάρτητα από την αρωγή για την ένταξη στην ΕΕ, η Άγκυρα έχει λάβει από το 2016 περίπου 3 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους για να υποδεχθεί στην Τουρκία 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.