28 Σεπτέμβριος 2018, 12:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτέμβριος 2018, 09:56

Έξυπνα παιδιά με περιορισμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών

  • Έξυπνα παιδιά με περιορισμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών
    (Φωτ.: Flickr)

Η ελεγχόμενη χρήση κινητών, τάμπλετ και υπολογιστών βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις γνωστικές τους λειτουργίες, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο CHEO στην Οτάβα.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά ηλικίας έως 11 ετών που περνούν λιγότερες από δύο ώρες τη μέρα μπροστά σε οθόνες κινητών και υπολογιστών παίζοντας παιχνίδια και κοιμούνται από εννέα έως έντεκα ώρες τη μέρα, παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις στην πνευματική εργασία.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 4.500 παιδιών, τα οποία απάντησαν σε ερωτήσεις για τη σωματική τους δραστηριότητα, τις ώρες που κοιμούνται και τον χρόνο που περνούν παίζοντας σε ηλεκτρονικές συσκευές. Επίσης, τα τεστ στα οποία συμμετείχαν εξέτασαν τη μνήμη τους, την ικανότητα προσοχής και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τη γλώσσα, ενώ έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως ο δείκτης σωματικής μάζας, το επίπεδο μόρφωσης των γονιών τους κ.ά.

Όπως τόνισε ο δρ Τζέρεμι Γουόλς, οι παιδίατροι, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και όλοι όσοι εργάζονται με παιδιά θα πρέπει να φροντίσουν ώστε η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών από τους μαθητές να είναι περιορισμένη και να δώσουν προτεραιότητα στον χρόνο και την ποιότητα του ύπνου τόσο των παιδιών, όσο και των εφήβων.

Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι κάποια video games και τηλεοπτικά εκπαιδευτικά προγράμματα ίσως ωφελούν τα παιδιά, όμως η ανεξέλεγκτη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να βλάψει τη μνήμη τους και την ικανότητα συγκέντρωσης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευθεί στην επιθεώρηση The Lancet Child & Adolescent Health.

  • Με πληροφορίες από το BBC.