27 Σεπτέμβριος 2018, 15:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτέμβριος 2018, 15:05

Τουρκία: Κατακόρυφη πτώση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης

  • «Στιγμιαίο κραχ» για την τουρκική λίρα
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Την ανησυχία ότι η τουρκική οικονομία που κάποτε είχε εντυπωσιακές επιδόσεις δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση με τη λίρα ενισχύουν τα σημερινά στοιχεία για το δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, ο οποίος τον Σεπτέμβριο έκανε βουτιά 15,4% – αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση εδώ και μία δεκαετία.

«Αυτή εξέλιξη, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση και τις επενδυτικές δαπάνες, θα επιταχύνει την επιβράδυνση στην εγχώρια ζήτηση», δήλωσε ο Ντενίζ Τσιτσέκ, οικονομολόγος στην QNB Finansbank.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού στατιστικού ινστιτούτου, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 71 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 83,9 έναν μήνα νωρίτερα. Οι οικονομικές προοπτικές είναι αισιόδοξες όταν ο δείκτης είναι πάνω από τις 100 μονάδες και απαισιόδοξες ότι είναι κάτω από τις 100.

Ενδεικτική της οικονομικής κρίσης που έχει αρχίσει να χτυπά την τουρκική οικονομία είναι η απόφαση της αυτοκινητοβιομηχανίας Tofas να σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιο της Προύσας για εννέα ημέρες τον Οκτώβριο λόγω της συρρίκνωσης της εγχώριας αγοράς. Η μετοχή της εταιρείας, η οποία εξάγει περίπου το 80% της παραγωγής της, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών εξαγωγών, σημείωσε πτώση 5%.

Την ίδια ώρα φουντώνουν οι φήμες για συγχώνευση των τριών κρατικών τραπεζών Ziraat, Halk και Vakif Bank. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν υποχώρηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μεταποιητικών επιχειρήσεων σε χαμηλό εννέα ετών, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 20% φέτος.