27 Σεπτέμβριος 2018, 13:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτέμβριος 2018, 13:54

«Μικρασία χαίρε!»: Διερεύνηση των λόγων που οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή

  • «Μικρασία χαίρε!»: Διερεύνηση των λόγων που οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή
    (Φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης)

Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση για τη Συνθήκη της Λοζάνης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Εστίας Νέας Σμύρνης, με στόχο τη διερεύνηση των λόγων που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή και τα επακόλουθά της στην ελληνική και την τουρκική κοινωνία.

Η ομιλία εντάσσονταν στις επετειακές εκδηλώσεις της Εστίας με τίτλο «Μικρασία χαίρε!», οι οποίες αποτελούν πλέον θεσμό στην τοπική και όχι μονό κοινωνία.

Ομιλητές ήταν ο ιστορικός και δρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βλάσης Αγτζίδης, ο οποίος ανέλυσε το θέμα «Πώς φθάσαμε στη Μικρασιατική Καταστροφή» και ο κοινωνιολόγος και τ. πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Θεόδωρος Τσακίρης που ανέπτυξε το θέμα: «Η Συνθήκη της Λοζάνης και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Στην εκδήλωση τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο και τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου της Εστίας ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνιος Κουνάδης για την πολυσχιδή προσφορά του στην επιστήμη, την έρευνα, την ελληνορθόδοξη παιδεία και τον αθλητισμό. «Ευχαριστώ θερμά το ΔΣ της Εστίας Νέας Σμύρνης για την εξαιρετική τιμή που μου γίνεται αναγορεύσεώς μου σε επίτιμο πρόεδρό της με την απονομή της ανωτάτης διακρίσεως του ΔΣ του χρυσού μεταλλίου» τόνισε συγκινημένος ο Αντ. Κουνάδης.

Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ομιλία του επίκουρου καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θανάση Αγάθου με θέμα «Τα μυθιστορήματα της γενιάς του '30 που αποτυπώνουν τη Μικρασιατική Καταστροφή και η κριτική υποδοχή τους». Ο ομιλητής επιχείρησε μια συνοπτική παρουσίαση της κριτικής πρόσληψης των «αιολικών» ή «μικρασιατικών» πεζογραφημάτων της γενιάς του '30, όπου συμπεριλαμβάνονται έργα πεζογράφων όπως ο Στράτης Μυριβήλης, ο Στρατής Δούκας, ο Ηλίας Βενέζης, ο Γιώργος Θεοτοκάς, ο Κοσμάς Πολίτης και η Τατιάνα Σταύρου.

Επόμενες δράσεις της Εστίας Νέας Σμύρνης είναι το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου με την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης Το ημερολόγιο της Σμύρνης σε κείμενο της Στέλλας Φραντζή και σκηνοθεσία/διασκευή Στέλιου Καλαθά, μια παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας «Πειραματιζόμαστε» με τη συμμετοχή 15 ηθοποιών του θεατρικού εργαστηρίου της.

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ09
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2018