26 Σεπτέμβριος 2018, 22:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτέμβριος 2018, 21:41

Ο «Ξενοφών» έφερε χιόνια στον Όλυμπο

  • Ο «Ξενοφών» έφερε χιόνια στον Όλυμπο
    (Φωτ. αρχείου)

Η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και οι ισχυροί άνεμοι που φτάνουν και τα 11 μποφόρ είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στον Όλυμπο σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, ενώ οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνιση τους και στα πολύ ορεινά της Ημαθίας, της Πέλλας και της Φλώρινας.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων. Κλειστή είναι η γραμμή Πέραμα-Παλούκια, Αρκίτσα-Αιδηψός, Ρίο-Αντίρριο, Πρίνος-Καβάλα και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή-Θάσος, ενώ από το Βόλο για τις Σποράδες τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν θα πρέπει πρώτα να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία για να ενημερωθούν αν θα γίνουν τα δρομολόγια των πλοίων.

Λόγω των ισχυρών ανέμων κατά το τελευταίο 12ωρο (7:00-19:00) το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 78 κλήσεις στην Αττική για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων. Σήμερα έμειναν κλειστά τα σχολεία σε Τήνο, Άνδρο και Μύκονο για την ασφάλεια των μαθητών, των γονέων τους και των εκπαιδευτικών. Στο 2ο Δημοτικό σχολείο Καματερού, λόγω των ισχυρών ανέμων, αποκολλήθηκε μέρος της στέγης. Ευτυχώς τα παιδιά εκείνη την ώρα βρίσκονταν στις τάξεις τους, οπότε δεν κινδύνεψε κανένα.


Τμήμα στέγης από το 2ο Δημοτικό στο Καματερό αποκολλήθηκε εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Σύμφωνα με το meteo.gr, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο νότιο Ιόνιο την Παρασκευή (28/9), το οποίο είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές το χρόνο στη Μεσόγειο. Η προγνωσιμότητα του Medicane είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σ/Κ, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

  • Πηγή: ert.gr.