26 Σεπτέμβριος 2018, 21:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτέμβριος 2018, 20:46

Σταθεροποίηση Βαλκανίων και ανατολικής Μεσογείου απασχόλησαν την τετραμερή Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Κροατίας

  • Σταθεροποίηση Βαλκανίων και ανατολικής Μεσογείου απασχόλησαν την τετραμερή Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Κροατίας
    O Νίκος Κοτζιάς στην τετραμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας στη Νέα Υόρκη (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών)

Κοινή επίσκεψη στην Αλβανία και την πΓΔΜ, καθώς και ταξίδι στις αρχές του 2019 στη Μέση Ανατολή αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και της Κροατίας στο πλαίσιο της τετραμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

O Νίκος Κοτζιάς, στις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της τετραμερούς στη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε: «Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας πρώτα από όλα για τη σταθεροποίηση της περιοχής μας. Σχεδιάζουμε μέχρι το τέλος του χρόνου και οι τέσσερις μαζί να επισκεφθούμε την Αλβανία και τη "Βόρεια Μακεδονία", προκειμένου να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους βοηθήσουμε στη διαδικασία της ευρωπαϊκής τους προσέγγισης.

»Συμφωνήσαμε, επίσης, να κάνουμε κοινό ταξίδι στις αρχές του επόμενου χρόνου στη Μέση Ανατολή, να πάμε σε σειρά κρατών, για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση της ανατολικής Μεσογείου. Τώρα, σήμερα, έχουμε σειρά από διμερείς συναντήσεις, γύρω στις δέκα, με κράτη-μέλη του ΟΗΕ, όπως είναι η Ιορδανία, όπως είναι ο Λίβανος κι ούτω καθεξής. Κι επίσης, θα συμμετάσχουμε δραστήρια σε μια διεθνή διάσκεψη για το Συριακό».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις, ο Έλληνας ΥΠΕΞ πρόσθεσε: «Φέτος επεκτείναμε τις συναντήσεις μας με τις περισσότερες από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Κάναμε δεκάδες συναντήσεις που δείχνουν τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας και τη διεθνή αναγνώριση που έχει πάρει χάριν και μέσω των πρωτοβουλιών της».