26 Σεπτέμβριος 2018, 18:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτέμβριος 2018, 18:12

Capital controls: Απελευθερώνονται οι αναλήψεις μετρητών

  • Capital controls: Απελευθερώνονται οι αναλήψεις μετρητών
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Άρση των capital controls, με θεαματικές αλλαγές στις συναλλαγές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, προβλέπει απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία εστάλη προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές στα όρια αναλήψεων καις τις μεταφορές κεφαλαίων το εξωτερικό θα ισχύσουν από την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου.

Από τις αλλαγές που επέρχονται, όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, το νέο καθεστώς θα προσομοιάζει πλέον προς την κανονικότητα, καθώς οι συναλλαγές θα γίνονται χωρίς περιορισμούς στο εσωτερικό.

Αυτό σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν πλήρως οι αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα (σήμερα υπάρχει όριο 5.000 ευρώ το μήνα, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, οι αναλήψεις δεν φτάνουν ούτε στο ποσό των 1.000 ευρώ). Επίσης, χωρίς όριο θα είναι και οι περιορισμοί στις αναλήψεις μέσω πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών. Ακόμη, αυξάνεται από 3.000 σε 10.000 ευρώ το ποσό που θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των εμπορικών δραστηριοτήτων, θα επιτραπεί η εξαγωγή ποσών έως 100.000 από 40.000 ευρώ που είναι σήμερα. Ακόμη, θα επιτρέπεται η εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων που αποτελούν κέρδη από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Γεγονός που αναμένεται να διευκολύνει και να ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις.

  • Πηγή: sofokleousin.gr.