25 Σεπτέμβριος 2018, 17:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτέμβριος 2018, 16:51

Ρωσία: Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας οι S-300 στη Συρία

  • Ρωσία: Το αντιπυραυλικό σύστημα S-350 Vityaz θα αντικαταστήσει τους S-300
    (Πηγή: TASS)

Αν και αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τους όρους παράδοσης των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 στη Συρία, το Κρεμλίνο θεωρεί ότι πρόκειται ένα πρόσθετο μέτρο ασφαλείας με αφορμή και τη συντριβή του ρωσικού IL-20 κοντά στις συριακές ακτές που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 15 Ρώσων στρατιωτικών.

O εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν οι S-300 εντάσσονται σε κάποια συμφωνία πώλησης και εκτίμησε ότι η παράδοσή τους δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κλιμάκωση στην περιοχή.

Μάλιστα ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι η απόφαση του Κρεμλίνου δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών και ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα θα χρησιμοποιηθούν «αποκλειστικά για να εγγυηθούν τη ασφάλεια των δικών μας στρατιωτικών». Επιπλέον, διέψευσε δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου για τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Νετανιάχου πριν ανακοινωθεί ο εξοπλισμός της συριακής αεράμυνας.

Το Ισραήλ φέρεται να έχει σοβαρές αντιρρήσεις για τους ρωσικούς S-300, τονίζοντας ότι η παράδοση προηγμένης τεχνολογίας σε ανεύθυνα χέρια μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους στην περιοχή. Η εγκατάσταση του συστήματος προγραμματίζεται να γίνει μέσα σε δύο εβδομάδες. Παράλληλα, τα κέντρα διοίκησης της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας θα εξοπλιστούν με αυτόματα συστήματα που θα μπορούν να «αναγνωρίζουν» τα ρωσικά αεροσκάφη, ενώ τα ρωσικά ραντάρ ραδιοηλεκτρονικού πολέμου θα αντιμετωπίζουν αεροσκάφη που θα πραγματοποιούν επιθέσεις σε συριακούς στόχους.