25 Σεπτέμβριος 2018, 16:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτέμβριος 2018, 19:58

Ένας Έλληνας υφυπουργός στη Ζιμπάμπουε – Ποιος είναι ο Βαγγέλης Χαριτάτος

  • Ένας Έλληνας υφυπουργός στη Ζιμπάμπουε – Ποιος είναι ο Βαγγέλης Χαριτάτος
    Ο Βαγγέλης Χαριτάτος με τη γυναίκα του Αμάντα και τα τρία τους παιδιά (πηγή: Facebook)

Μετά από μια περίοδο πολιτικής αναταραχής, πριν από περίπου έναν μήνα ο Έμερσον Μνανγκάγκουα ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε σε μια τελετή που έγινε στο εθνικό στάδιο της χώρας. Η είδηση… ελληνικού ενδιαφέροντος, όμως, είναι ότι στο νέο υπουργικό συμβούλιο της χώρας υπάρχει και ένας Έλληνας με καταγωγή από τη Σάμη της Κεφαλονιάς. Ο Βαγγέλης Χαριτάτος, που εξελέγη με τουλάχιστον 24.000 ψήφους, στις 11 Σεπτεμβρίου ορκίστηκε υφυπουργός Γεωργίας και Υδάτων.

Στη Ζιμπάμπουε θεωρείται ανερχόμενο πολιτικό αστέρι και είναι ένας από τους νεότερους στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς είναι μόλις 32 ετών.

Ο πατέρας του, Πέτρος, είχε διοριστεί γερουσιαστής το 2005, ενώ το 2008 και το 2013 είχε εκλεγεί βουλευτής. Φέτος αποφάσισε να αποσυρθεί από την πολιτική, και έτσι ήρθε η ώρα του γιου. Ο Βαγγέλης Χαριτάτος αν και στην Ελλάδα έρχεται για διακοπές μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να επισκεφθεί την Κεφαλονιά από την οποία ο πατέρας του έφυγε το 1956. Η μητέρα του νέου υφυπουργού είναι από την Τήνο. Η οικογένεια ασχολείται με την αρτοποιία, τη ζαχαροπλαστική και τα σιτηρά, ενώ διαθέτει και ένα ορυχείο.

«Το υπουργείο στο οποίο πλέον υπηρετώ είναι εξαιρετικά μεγάλο. Στην πραγματικότητα ήταν τρία υπουργεία που έγιναν πλέον ένα. Σκοπός μου, όπως και του προέδρου, είναι να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη και να αυξήσουμε το μέσο εισόδημα μέχρι το 2030. Η γεωργία είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και θα επικεντρωθώ σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε στο ΘΕΜΑ ο νέος υφυπουργός ο οποίος έχει κάνει σπουδές στην οικονομία και τις πολιτικές επιστήμονες.

Επιπλέον στόχος του νέου υφυπουργού είναι να βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα. «Θα ήθελα όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι θα τους κάνω υπερήφανους. Επίσης θα ήθελα να τους προσκαλέσω σε αυτή την όμορφη χώρα», κατέληξε. Ο Βαγγέλης Χαριτάτος είναι ο μοναδικός λευκός που εξελέγη βουλευτής με την Αφρικανική Εθνική Ένωση της Ζιμπάμπουε - Πατριωτικό Μέτωπο (ZANU-PF). Έκπληξη ήταν και η τοποθέτηση της Ολυμπιονίκη Κίρστι Κόβερντι στο υπουργείο Αθλητισμού και Πολιτισμού.