25 Σεπτέμβριος 2018, 14:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτέμβριος 2018, 14:16

Συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό

  • Συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό
    Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Σμύρνη (φωτ.: Twitter / Υπουργείο Εξωτερικών)

Για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά τη συνάντηση στη Σμύρνη στο πλαίσιο των εγκαινίων του ανακαινισμένου ελληνικού προξενείου, οι Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν από κοντά. Αυτή τη φορά το ραντεβού είναι στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στο επίκεντρο του γεύματος εργασίας (μεσημέρι ώρα Νέας Υόρκης) θα είναι το Κυπριακό – στη συνάντηση θα λάβει μέρος και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Η τριμερής διερευνητική συνάντηση που συμφωνήθηκε στη συνάντηση της Βιέννης στο τέλος του περασμένου Αυγούστου θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική καθώς ίσως σηματοδοτήσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα (11:30 ώρα Νέας Υόρκης, 18:30 ώρα Ελλάδας) ο Νίκος Κοτζιάς θα παραβρεθεί στη συνάντηση που θα έχουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκτός από το Κυπριακό στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στο Αιγαίο, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Νέας Υόρκης) ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, τον υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου Νάσερ Μπουρίτα, τον υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού Χοσέ Βαλένσια, και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέτ Αμπού Γκάιτ. Τέλος, το βράδυ θα παρακαθίσει στο διατλαντικό δείπνο που παραθέτει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης.