25 Σεπτέμβριος 2018, 12:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτέμβριος 2018, 12:16

Η Ελλάδα στο επίπεδο της Σουαζιλάνδης και της Κίνας στην οικονομική ελευθερία

  • Δόθηκε παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Μετεξεταστέα στον τομέα της οικονομικής ελευθερίας μένει η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο των προγραμμάτων υποτίθεται ότι κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Fraser του Καναδά, για την οποία αναλύθηκαν στοιχεία του 2016 για 162 χώρες, η χώρα μας καταλαμβάνει την 108η θέση.

Η Ελλάδα είναι μόλις τρεις θέσεις πάνω σε σχέση με την περσινή κατάταξη που στηρίχθηκε σε στοιχεία του 2015, έτος κατά το οποίο επιβλήθηκαν τα capital controls και υπεγράφη το τρίτο μνημόνιο.

Ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα και αφορούν το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου, την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά την Ελλάδα έχει η Κροατία (η οποία είναι 33 θέσεις πιο πάνω στη γενική κατάταξη). Η Βουλγαρία καταλαμβάνει την 46η θέση και η Ρουμανία την 20ή, ενώ από τα δυτικά Βαλκάνια ξεχωρίζει η Αλβανία που είναι στην 34η θέση. Η πΓΔΜ βρίσκεται στην 68η θέση.

Το 2016, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Fraser, η Ελλάδα είχε τις ίδιες επιδόσεις στην οικονομική ελευθερία με την Κίνα –που προσπαθεί να συνδυάσει τους νόμους της ελεύθερης αγοράς με τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος–, αλλά και με τη Σουαζιλάνδη που επίσης είναι στην 108η θέση. Ακόμα και οικονομίες της Λατινικής Αμερικής με σοβαρά προβλήματα, όπως η Κολομβία, είναι σε υψηλότερες θέσεις.

Στην κορυφή παραμένουν οι ίδιες χώρες, όπως και το 2015. Πρώτο είναι το Χονγκ Κονγκ και ακολουθούν η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία και η Ελβετία.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ, η Γεωργία, ο Μαυρίκιος, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία. Στον αντίποδα, στις τρεις τελευταίες θέσεις είναι η Αργεντινή, η Λιβύη και η Βενεζουέλα. Σύμφωνα με το καναδικό ινστιτούτο σημαντικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι όσοι ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, έχουν ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.