25 Σεπτέμβριος 2018, 15:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτέμβριος 2018, 13:00

Εκδήλωση μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Έδεσσα (φωτο)

  • Εκδήλωση μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Έδεσσα (φωτο)
    (Φωτ.: Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα»)
  • Εκδήλωση μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Έδεσσα (φωτο)
  • Εκδήλωση μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Έδεσσα (φωτο)
  • Εκδήλωση μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Έδεσσα (φωτο)

Εκδηλώσεις μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής διοργάνωσε για μια ακόμη χρονιά ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα» στην Έδεσσα, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων Μικράς Ασίας.

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Μητροπολίτου Χρυσοστόμου Σμύρνης στον Α΄ Συνοικισμό της πόλης, πραγματοποιήθηκε μεγάλο αφιέρωμα στη «Διάσωση των προσφύγων από τη Σμύρνη».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων, ενώ παρουσιάστηκαν σχετικές ιστορικές αναφορές και τιμήθηκαν οι Τζορτζ Χόρτον, Έιζα Τζένινγκς, Χάλσεϊ Πάουελ και Ιωάννης Θεοφανίδης που συνέβαλαν στη διάσωση προσφύγων από τη Μικρασία.

Παράλληλα, με τη συμμετοχή του «Εδεσσαϊκού Θεάτρου» επιχειρήθηκε μια πρωτότυπη αναβίωση της αξιόλογης πολιτιστικής δράσης που υπήρχε στη Σμύρνη πριν από την καταστροφή. Παρουσιάστηκε η παράσταση Σμύρνη, η αγαπημένη κοσμοπολίτισσα σε σκηνοθεσία της Σοφίας Ταρασίδου, με ζωντανή μουσική και συμμετοχή του χορευτικού τμήματος παραστάσεων του διοργανωτή συλλόγου. Το πάθος των συντελεστών καθήλωσε, συγκίνησε και ενθουσίασε τους θεατές, μεταφέροντάς τους στη Σμύρνη του 1922.

Την επόμενη μέρα το πρόγραμμα περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, και ακολούθως κατάθεση στεφάνων και μια σεμνή τελετή στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου. Συμμετείχε η παραδοσιακή χορωδία του Συλλόγου, ενώ ο ποιητής Κωνσταντίνος Χασαπίδης απήγγειλε ένα συγκινητικό ποίημά του.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον πολιτιστικό χώρο του Παρθεναγωγείου Έδεσσας με ομιλίες των ιστορικών Θεοδόσιου Κυριακίδη και Βλάση Αγτζίδη για τα 96 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο χώρο λειτούργησε μικρή έκθεση με κειμήλια από τη Μικρασία.

  • Φωτογραφίες: Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα».