25 Σεπτέμβριος 2018, 08:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτέμβριος 2018, 08:21

Κύπρος: Το ΕΚΠΑ αναζητά τα αίτια θανάτου πεσόντων Ελληνοκύπριων 44 χρόνια μετά

  • Κύπρος: Το ΕΚΠΑ αναζητά τα αίτια θανάτου πεσόντων Ελληνοκύπριων 44 χρόνια μετά

Για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οπότε άρχισαν οι εκταφές για ανεύρεση λειψάνων αγνοουμένων, θα παραδίδεται στους συγγενείς τους, μετά από αίτημά τους, και λεπτομερής ιατροδικαστική έκθεση για τα αίτια θανάτου μαζί με τα ταυτοποιημένα λείψανα. 

Η Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα, η οποία κάνει τις εκταφές και ταυτοποιήσεις λειψάνων, δεν δίνει ιατροδικαστική έκθεση για την αιτία θανάτου, καθώς, λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς, δεν περιλαμβάνεται στους όρους εντολής της.

Την αδυναμία αυτή έρχεται να θεραπεύσει συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διενέργεια δικαστικών ανθρωπολογικών και ιατροδικαστικών εξετάσεων σε λείψανα ή μέρος λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων, που ταυτοποιούνται με την μέθοδο του DNA. Τη συμφωνία υπέγραψαν από κυπριακής πλευράς ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου και η διευθύντρια του εξειδικευμένου τμήματος Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαρά Σπηλιωπούλου.

Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις θα αφορούν Ελληνοκύπριους και εξ Ελλάδος αγνοούμενους και πεσόντες.

«Είναι πάγια πολιτική της κυβέρνησης, ότι οι οικογένειες των αγνοουμένων μας και των πεσόντων μας, ασφαλώς έχουν κάθε δικαίωμα που κατοχυρώνεται και από το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις, για να πληροφορηθούν με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία και πλήρη διαφάνεια την αλήθεια και τις συνθήκες θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων», ανέφερε ο Φώτης Φωτίου. Παράλληλα διευκρίνισε ότι οι ιατροδικαστικές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στην Κύπρο από ειδικούς επιστήμονες, στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Έγκωμη.

Βάσει της συμφωνίας, κατά τους πρώτους 12 μήνες μπορούν να πραγματοποιηθούν γύρω στις 100 ιατροδικαστικές εξετάσεις, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι εντοπίζονται λείψανα.

Η Χαρά Σπηλιωπούλου εξέφρασε απέραντο σεβασμό στα θύματα της κυπριακής τραγωδίας. Πρόσθεσε ότι «ο σεβασμός βεβαία επεκτείνεται στο πρόσωπο των γονιών, των αδελφών, των παιδιών, των οικογενειών των πεσόντων, που 44 χρόνια τώρα ζητούν το αυτονόητο, να βρουν τους νεκρούς και να τους θάψουν με τις τιμές που αρμόζουν. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, θεωρεί εξαιρετικά τιμητικό το καθήκον που αναλαμβάνει».

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Βικέτος.