24 Σεπτέμβριος 2018, 18:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2018, 18:33

Έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ στους πυρόπληκτους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

  • Έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ στους πυρόπληκτους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης
    Ο Κώστας Γαβρόγλου κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου είδε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)

Έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ στους φοιτητές που διέμεναν στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης, άμεση στέγασή τους σε ξενοδοχεία της πόλης και μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, ανακοίνωσε ο Κώστας Γαβρόγλου που επισκέπτεται σήμερα το Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη, του δημάρχου, του πρύτανη, βουλευτών των κομμάτων και φορέων της πόλης, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

  • Σε πρώτη φάση, χορήγηση έκτακτου βοηθήματος ύψους 2.000 ευρώ ανά φοιτητή που διέμενε στη Φοιτητική Εστία για την κάλυψη των πρώτων αναγκών. Το ποσό θα δοθεί στους φοιτητές τις επόμενες μέρες από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).
  • Ήδη έχει γίνει δεκτή προσφορά ξενοδόχου του Ηρακλείου Κρήτης για τη στέγαση από απόψε και για τις επόμενες μέρες των φοιτητών της Εστίας με ένα συμβολικό ελάχιστο τίμημα το οποίο θα καλυφθεί από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
  • Παράλληλα, ξεκινούν οι διαδικασίες για την στέγαση των φοιτητών καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς σε ξενοδοχείο ή ξενοδοχεία της πόλης. Το κόστος θα καλυφθεί από κονδύλια του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
  • Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα αναμένει την κτηριολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης ώστε να συμβάλλει οικονομικά στην κατασκευή του νέου κτηρίου της Φοιτητικής Εστίας.
  • Το υπουργείο προτίθεται να συμβάλει –εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις πρυτανικές αρχές– στη μεταστέγαση του Εργαστηρίου Φυσικής Ιστορίας

Ήδη βρίσκεται στο Ηράκλειο κλιμάκιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για μετρήσεις της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα αναφορικά με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, με έμφαση σε όμορα σχολεία και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Μεταβαίνει, επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για την εκτίμηση πιθανών επιπτώσεων από την καύση ινών αμιάντου.

Ο Κώστας Γαβρόγλου, που μετέβη το μεσημέρι στο Ηράκλειο Κρήτης, συναντήθηκε στις 15:00 στο χώρο της Πρυτανείας με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου, ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε τους χώρους που επλήγησαν από την πυρκαγιά.