24 Σεπτέμβριος 2018, 16:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτέμβριος 2018, 14:33

Πέθανε στη Βοστόνη ο Γεώργιος Χατσόπουλος, ένας «σύγχρονος Αϊνστάιν»

  • Πέθανε στη Βοστόνη ο Γεώργιος Χατσόπουλος, ένας «σύγχρονος Αϊνστάιν»
    (Φωτ.: αρχείο «Εθνικού Κήρυκα»)

Πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών άφησε την τελευταία του πνοή στη Βοστόνη ο δρ Γεώργιος Χατσόπουλος, επιφανής καθηγητής του MIT και εφευρέτης της τεχνητής καρδιάς, ένας «σύγχρονος Αϊνστάιν» όπως είχε ονομαστεί από συναδέλφους του στον κλάδο της Θερμοδυναμικής και των Ηλεκτρονικών Εφευρέσεων. Η παρακαταθήκη του στη διεθνή επιστημονική κοινότητα είναι η εφεύρεση που άλλαξε ριζικά την καρδιολογία και την καρδιοχειρουργική: Ένα τεχνητό ομοίωμα καρδιάς, ένα από τα πρώτα που χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία για όσο διάστημα ο ασθενής περιμένει να βρεθεί μόσχευμα.

Ο Γεώργιος Χατσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Και οι δύο παππούδες του ήταν βουλευτές Ακαρνανίας ενώ οι θείοι του ήταν καθηγητές στο Πολυτεχνείο.

Αν και η οικογένειά του τον έστρεφε προς το Πολυτεχνείο ώστε στη συνέχεια να πάει στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό και να γυρίσει στην Ελλάδα για να αναλάβει μία θέση στο πανεπιστήμιο, εκείνος ήθελε να σπουδάσει οικονομικά και να ιδρύσει μια εταιρεία που δεν θα κινδυνεύει από τις τράπεζες, όπως είχε συμβεί με τη General Electric του Τόμας Έντισον.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όντας ακόμα μαθητής Γυμνασίου, έφτιαξε ραδιόφωνο που έπιανε το BBC αλλά και πομπό επικοινωνίας που χρησιμοποιήθηκε από το ΕΑΜ. Όταν ήταν στο τρίτο έτος του Πολυτεχνείου, το 1948, πήρε υποτροφία για το ΜΙΤ. Η πρώτη εταιρεία που ίδρυσε βασιζόταν στην ανακάλυψη που έκανε φτιάχνοντας τα ραδιόφωνα και τον πομπό, πώς δηλαδή να μετατρέπει τη θερμότητα σε ηλεκτρική ενέργεια χωρίς κανένα κινούμενο εξάρτημα. Σε εκείνη την εταιρεία είχε επενδύσει ο Ροκφέλερ, ενώ η NASA της έδωσε πολλά συμβόλαια.

Συνολικά ο Γεώργιος Χατσόπουλος έφτιαξε 23 εταιρείες με χιλιάδες υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και μεγάλη χρηματιστηριακή αξία. Μετά τη συνταξιοδότησή του και την πώληση 22 εταιρειών αποφάσισε ότι δεν του ταιριάζει να κάθεται χωρίς να κάνει κάτι, και έτσι ίδρυσε μία ακόμα, την εταιρεία «Φάρος». Σύμφωνα με τη National Herald, ο Γεώργιος Χατσόπουλος ήταν ένας από τους πενήντα πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς.

Η κηδεία του θα γίνει στην πόλη Λίνκολν της Μασαχουσέτης.

  • Με πληροφορίες από τον Εθνικό Κήρυκα.