24 Σεπτέμβριος 2018, 14:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2018, 14:47

Οι ψηλοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κιρσούς

  • Οι ψηλοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κιρσούς
    (Φωτ.: pixabay.com)

Οι κιρσοί είναι μια συχνή αλλά όχι καλά κατανοητή κατάσταση. Αν και συνήθως αντιμετωπίζονται ως απλώς αισθητικό θέμα, μπορούν να προκαλέσουν μέτριας έντασης πόνους και έχουν συσχετιστεί με πιο σοβαρές παρενέργειες, όπως η φλεβική θρόμβωση (σχηματισμός θρόμβου αίματος σε μια φλέβα).

Όσο ψηλότερος είναι κανείς, τόσο πιθανότερο είναι να εμφανίσει κιρσούς (φουσκωμένες φλέβες), κυρίως στα πόδια του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή χειρουργικής και καρδιαγγειακής ιατρικής Νίκολας Λίπερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό ***Circulation**, ανέλυσαν γονίδια 413.500 ανθρώπων (9.577 από τους οποίους είχαν κιρσούς) για να φωτίσουν το γενετικό υπόβαθρο της πάθησης.

Διαπιστώθηκε ότι οι κιρσοί είναι συχνότεροι στους ψηλούς ανθρώπους, τους μεγαλύτερης ηλικίας, τις γυναίκες (ιδίως τις εγκύους), τους παχύσαρκους, όσους έχουν ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης, όσους έχουν κάνει χειρουργική επέμβαση στα κάτω άκρα, όσους δεν κινούνται πολύ κ.ά.

Εντοπίστηκαν –με τη βοήθεια συστήματος τεχνητής νοημοσύνης– 30 γονίδια που συνδέονται ιδιαίτερα με τη διαταραχή των κιρσών, και αυτή η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων μη επεμβατικών θεραπειών. Τα γονίδια του ύψους, ιδίως, φαίνεται να σχετίζονται ιδιαίτερα με την ανάπτυξη κιρσών.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν θεραπείες που να εμποδίζουν ή να αναστρέφουν την ανάπτυξή τους, με αποτέλεσμα η θεραπεία ουσιαστικά να περιορίζεται σε χειρουργικές και επεμβατικές διαδικασίες όπως τα λέιζερ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.