25 Σεπτέμβριος 2018, 09:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτέμβριος 2018, 09:17

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης υποδέχονται την κοσμοπολίτισσα Σμύρνη

  • Διεθνής Ημέρα και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων: Ελεύθερη είσοδος στο Μουσείο της Ακρόπολης
    (Φωτ.: Μουσείο Ακρόπολης / Νίκος Δανιηλίδης)

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» και το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου με τίτλο: «Σμύρνη, πόλη κοσμοπολίτισσα... Χτες, σήμερα, αύριο...».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε δύο ξεχωριστούς χώρους πολιτισμού, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Ο Σύλλογός μας προσπαθεί με καινοτόμες δράσεις, και κυρίως σε συμβολικούς χώρους για τον πολιτισμό, όπως το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη από τις αλησμόνητες πατρίδες. Φωτογραφίες, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, μαρτυρίες από το παρελθόν εμπλέκονται με ομιλίες των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στη σύγχρονη Σμύρνη δημιουργώντας ένα μίγμα εμπειριών» ανέφερε στο pontos-news.gr ενόψει των εκδηλώσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες», Γιάννης Κουτούλιας.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) και θα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφιών και κειμηλίων από τη Σμύρνη. Η έκθεση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κονάκ της Σμύρνης με τίτλο «Σμύρνη, όμορφη πόλη, όμορφοι άνθρωποι... Τότε και τώρα...», ζωντανεύει ξανά στην Αθήνα και φιλοξενείται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για τρεις ημέρες καλώντας το αθηναϊκό κοινό να την επισκεφθεί. Θα διαρκέσει ως την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 10:00 ως τις 13:00.


(Φωτ.: Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες»)

Κορωνίδα των εκδηλώσεων είναι η ημερίδα που διοργανώνεται το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου (ώρα 10:00) στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, αφιερωμένη στη Σμύρνη του χτες και του σήμερα, με επίτιμους καλεσμένους και ομιλητές τον μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο, τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια, τον πρόεδρο της Ορθοδόξου Κοινότητας Σμύρνης Γιώργο Θεοδωρίδη, τον πρόεδρο του συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω Γιάννη Κουτούλια και τον δρ Πολιτιστικής Διαχείρισης Παναγιώτη Δούρο. Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν διάφορες πτυχές της σύγχρονης Σμύρνης, καθώς και τον αρχαιολογικό της πλούτο.

«Η αγάπη για τους προγόνους μας μάς ωθεί στην εκπόνηση ενός προγράμματος δράσεων ανοιχτού σε όλες τις πληθυσμιακές κατηγορίες και ηλικίες, ώστε η μνήμη να μείνει άσβεστη στη συνείδηση όλων» συμπληρώνει ο πρόεδρος Γ. Κουτούλιας.

Για την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου (ώρα 09:00) έχει προγραμματιστεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Αιγάλεω από τον μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο. Θα ακολουθήσει εκδήλωση προς τιμήν του μητροπολίτη στο Πνευματικό Κέντρο «Γ. Ρίτσος».

  • Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό και με ελεύθερη είσοδο.
Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ28
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2018