24 Σεπτέμβριος 2018, 12:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2018, 12:02

Ζάεφ: Πετύχαμε τους στόχους των προγόνων μας για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα

  • Ζάεφ: Πετύχαμε τους στόχους των προγόνων μας για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα
    Ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας στη Γευγελή (φωτ.: Facebook / Zoran Zaev)

Στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου μπαίνει από σήμερα η πΓΔΜ. Χθες ο Ζόραν Ζάεφ σε μία ακόμα προεκλογική ομιλία μίλησε για στόχους που επετεύχθησαν και οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τη «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα».

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ που βρέθηκε στη Γευγελή τόνισε ότι οι πολίτες είναι μπροστά σε μια ιστορική απόφαση και τους κάλεσε να μην περιμένουν άλλα 27 χρόνια για το τρένο που θα φέρει τη «Μακεδονία» στην Ευρώπη.

«Πετύχαμε μια συμφωνία, αλλά γνωρίζαμε ότι θα πρέπει να διαφυλάξουμε τη γλώσσα και την ταυτότητα. Και η Ελλάδα τα αναγνώρισε αυτά. Υπάρχει “μακεδονική γλώσσα” στη συμφωνία. Γνωρίζω τη δυσαρέσκεια που προκαλεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά ξέρω και τα οφέλη. […] Έχουμε ένα κράτος που αναγνωρίζει ολόκληρος ο κόσμος, στο οποίο η αναγνωρισμένη πλειοψηφία του “μακεδονικού” λαού μιλά “μακεδονική” γλώσσα που αναγνωρίζεται απ’ όλο τον κόσμο. Έχουμε πετύχει όλους τους στόχους των πατέρων και των παππούδων μας», υποστήριξε ο Ζόραν Ζάεφ.


(Φωτ.: Facebook / Zoran Zaev)

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι από τις κάλπες της Κυριακής θα βγει το «ναι». Στοίχημα, ωστόσο, παραμένει η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ώστε το αποτέλεσμα να είναι καθαρό, έστω και αν το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung εξήγησε ότι επισήμως υπάρχουν 1,8 εκατ. καταγεγραμμένοι ψηφοφόροι αλλά υπογράμμισε ότι οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ανακριβείς και ότι 300.000-400.000 ψηφοφόροι δεν βρίσκονται πλέον στη χώρα.

«Αυτό σημαίνει ότι αναλόγως με την περιοχή χρειαζόμαστε μια πραγματική συμμετοχή της τάξης του 65-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται», σημείωσε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Όπως εξήγησε απαντώντας σε ερώτηση τι θα συμβεί εάν το «ναι» επικρατήσει με ισχνή πλειοψηφία, το δημοψήφισμα δεν είναι νομική προϋπόθεση στη διαδικασία επίλυσης και ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαιότητα. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ υπογράμμισε ότι «όσο πιο σαφές το μήνυμα των πολιτών, τόσο ευκολότερα θα είναι τα πράγματα στη Βουλή».