23 Σεπτέμβριος 2018, 23:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2018, 22:52

Την Τρίτη στις 18:30 η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

 • Την Τρίτη στις 18:30 η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
  (Φωτ. αρχείου)

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο Αλέξης Τσίπρας για να συμμετάσχει στις διαδικασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κατά την επίσκεψη του στην αμερικανική μεγαλούπολη, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα», στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στο Concordia. Επίσης, θα συμμετάσχει στη Γενική Συζήτηση της 73ης ΓΣ του ΟΗΕ με αντικείμενο: «Παγκόσμια ηγεσία και κοινές ευθύνες για ειρηνικές, δίκαιες και βιώσιμες κοινωνίες».

Την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει συναντήσεις εργασίας με στελέχη της Bank of America Merrill Lynch και της Morgan Stanley. Επίσης, θα παραστεί στο ετήσιο δείπνο της Global Hope Coalition, όπου θα βραβευτεί για τη στάση της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού (σε παρένθεση η ώρα Ελλάδας):

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου

 • Μεταξύ 15:00 και 18:00 (22:00 - 01:00): Ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα».

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου

 • 08:00 (15:00): Υποδοχή του ΓΓΗΕ Guterres στους αρχηγούς κρατών & κυβερνήσεων.
 • 09:00 (16:00): Έναρξη Γενικής Συζήτησης 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με θέμα: «Making the UN relevant to all people: Global Leadership and shared responsibilities for peaceful, equitable and sustainable societies».
 • 11:30 (18:30): Διμερής συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayip Erdogan.
 • 13:15 (20:15): Γεύμα του ΓΓΗΕ Guterres προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.
 • 17:00 (00:00): Ομιλία στο Concordia.

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου

 • 8:30 (15:30): Συνάντηση Εργασίας με στελέχη της Bank of America Merrill Lynch.
 • 10:30 (17:30): Συνάντηση Εργασίας με στελέχη της Morgan Stanley.

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου

 • 17:50 (00:50): Συνάντηση με τον ΓΓΗΕ Antonio Guterres.
 • 19:30 (02:30): Παρουσία στο Ετήσιο Δείπνο της Global Hope Coalition, όπου θα γίνει βράβευση του Έλληνα πρωθυπουργού για τη στάση της χώρας στην προσφυγική κρίση.

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου

 • 12:30 (19:30): Ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Συμμετοχή Ν. Κοτζιά στις εργασίες της 73ης Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ
Ο Νίκος Κοτζιάς θα συμμετάσχει στις εργασίες της Υπουργικής Εβδομάδας της 73ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει σε ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό συναντήσεων και εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, με επίκεντρο θέματα περιφερειακού και παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Μεταξύ άλλων είναι το το υπουργικό δείπνο εργασίας με θέματα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (23/9), η εκδήλωση του προέδρου Τραμπ για την αντιμετώπιση των προβλήματος των ναρκωτικών (24/9), η εκδήλωση του ΓΓ των ΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις (25/9) και η συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης για το ρόλο της εκπαίδευσης στην καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων (26/9). Θα συμμετάσχει, επίσης, στη Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (24/9), καθώς και στο διατλαντικό δείπνο των υπουργών Εξωτερικών (25/9), όπου θα έχει την ευκαιρία να προβάλει τις ελληνικές θέσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει (στο περιθώριο) πληθώρα διμερών συναντήσεων και επαφών με ξένους ομολόγους του, μεταξύ άλλων με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αλβανίας, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, των ΗΑΕ, της Παλαιστίνης, του Περού, του Αζερμπαϊτζάν, του Μαρόκου και του Καζακστάν, με εκπροσώπους διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, καθώς και με εκπροσώπους κυπριακών και εβραϊκών οργανώσεων.

Στο πρόγραμμα συναντήσεων του Ν. Κοτζιά περιλαμβάνονται, επίσης, η τετραμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Κροατίας-Ρουμανίας (26/9).

Επιπλέον, για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο θα συγκληθεί (27/9), στο περιθώριο της Συνόδου, η υπουργική συνάντηση των χωρών μελών του φόρουμ των αρχαίων πολιτισμών (ACForum), το οποίο συστάθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2017, κατόπιν πρωτοβουλίας του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Κινέζο ομόλογό του. Περαιτέρω, την Πέμπτη (27/9) ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε ανοιχτή συζήτηση για την ελληνική εξωτερική πολιτική που διοργανώνεται από τη διεθνούς κύρους δεξαμενή σκέψης Council on Foreign Relations (CFR). Θα συναντηθεί επίσης την ίδια ημέρα με τον προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ ΗΕ για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς.