24 Σεπτέμβριος 2018, 09:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτέμβριος 2018, 06:12

Η Ελλάδα παρούσα στο 17ο Εθνοπολιτιστικό Φεστιβάλ της Μολδαβίας

  • Η Ελλάδα παρούσα στο 17ο Εθνοπολιτιστικό Φεστιβάλ της Μολδαβίας
    (Φωτ.: Facebook / Greek Youth of Black Sea and Central Asia Region)

Περίπου 60 σύλλογοι και σωματεία που αντιπροσωπεύουν 20 εθνικότητες που ζουν στη Μολδαβία έδωσαν στις 16 Σεπτεμβρίου το παρών στο 17ο Εθνοπολιτιστικό Φεστιβάλ που φιλοξενήθηκε στο Κεντρικό Πάρκο του Κισινάου. «Ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα» ήταν ο τίτλος του φεστιβάλ, το οποίο γέμισε με χρώμα την πρωτεύουσα της χώρας – από το μνημείο του Στέφανου Γ’ του Μέγα μέχρι το πάρκο, μια… παρέλαση παραδοσιακών φορεσιών άλλαξε την ημέρα όσων βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Σύλλογος Ελληνικού Πολιτισμού Μολδαβίας «Ελευθερία», με τα νεαρότερα μέλη να φορούν παραδοσιακές φορεσιές και κοστούμια.

Το Φεστιβάλ ήταν υπό την αιγίδα του κυβερνητικού Οργανισμού Διεθνικών Σχέσεων με την υποστήριξη του Δήμου Κισινάου και του Συντονιστικού Συμβουλίου για τις εθνικές μειονότητες. Στην τελετή έναρξης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Μολδαβίας Ιγκόρ Ντοντόν, μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές. «Ανεξάρτητα από την εθνικότητα, είμαστε όλοι πολίτες της Μολδαβίας», τόνισε ο πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ το οποίο –κατά τους διοργανωτές– αναδεικνύει τη Μολδαβία της πολιτιστικής πολυμορφίας, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν φαγητά από τις χώρες προέλευσης των συμμετεχόντων, να δουν παραδοσιακούς χορούς, αλλά και να περιηγηθούν σε περίπτερα με βιβλία και είδη τέχνης και χειροτεχνίας.

«Πρόκειται για ένα πολύτιμο επίτευγμα στο πλαίσιο της προώθησης της κρατικής πολιτικής για την ενίσχυση των διεθνικών σχέσεων, το οποίο συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου», σημείωσε ο διευθυντής του Οργανισμού Διεθνικών Σχέσεων Όλεγκ Μπαμπένκο.