23 Σεπτέμβριος 2018, 18:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2018, 18:13

Ο Ερντογάν ρίχνει γέφυρες σε Βερολίνο

  • Ο Ερντογάν ρίχνει γέφυρες σε Βερολίνο
    Εικόνα από τη διαδήλωση στο Βερολίνο κατά της επίσκεψης Ερντογάν στη Γερμανία (φωτ.: EPA / Omer Messinger)

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι θα εργαστεί για τη βελτίωση των δεσμών με τη Γερμανία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα την ερχόμενη εβδομάδα. Η Τουρκία επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ενώ και το εθνικό της νόμισμα, η τουρκική λίρα, σημειώνει μεγάλη πτώση.

Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται επίσης τις ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη και θα έχει επαφές με Αμερικανούς επενδυτές πριν από την επίσκεψή του στη Γερμανία στις 27 με 29 Σεπτεμβρίου. «Προτεραιότητά μας στην ατζέντα της επίσκεψής μου στη Γερμανία θα είναι να αφήσουμε πίσω την περίοδο που βιώσαμε στις σχέσεις μας στον τομέα της πολιτικής τα τελευταία χρόνια», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. «Θα είναι επίσης και τα βήματα που μπορούν να γίνουν για να ενισχυθούν περαιτέρω οι οικονομικοί μας δεσμοί σε μια αμοιβαία ευεργετική βάση», πρόσθεσε.

Πάντως, η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας προκαλεί ήδη αντιδράσεις στη Γερμανία, όπου χθες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις. Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στη γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Ερντογάν δεν είσαι ευπρόσδεκτος».

Τις πορείες οργάνωσε ένας συνασπισμός οργανώσεων κατά του Τούρκου προέδρου, μεταξύ αυτών και μιας κουρδικής ένωσης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters.