23 Σεπτέμβριος 2018, 13:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2018, 13:44

Τουρκία: Υπουργική οδηγία στους αλιείς να μην ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα

  • Τουρκία: Υπουργική οδηγία στους αλιείς να μην ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Οδηγία στους Τούρκους ψαράδες να μην εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας. Οι συνεχείς καταγγελίες που φτάνουν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και οι διαστάσεις που παίρνουν αυτά τα περιστατικά στον ελληνικό Τύπο, ανάγκασε την κυβέρνηση να προβεί στην παραπάνω κίνηση.

Το έγγραφο εστάλη στις 3 Σεπτεμβρίου προς τις αντίστοιχες διευθύνσεις Αγροτικής Πολιτικής των νομαρχιών της Αδριανούπολης, Δαρδανελίων, Μπαλίκεσίρ, Αϊδινίου, Μούγλας και Σμύρνης.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, η οδηγία αναφέρει: «Προς αποφυγή ανεπιθύμητων περιστατικών και ατυχημάτων, αλλά και προς αποφυγή πρόκλησης βλάβης στις έννομες και πολιτικές θέσεις της χώρας μας, παρακαλούμε να ενημερώσετε και προειδοποιήσετε τους αλιείς μας ώστε να αποφεύγουν ενέργειες, οι οποίες δεν μπορούν έπειτα να δικαιολογηθούν ή υπερασπιστούν από την πλευρά μας».

Η εφημερίδα Hürriyet ήταν αυτή που αποκάλυψε την υπουργική οδηγία προς τους Τούρκους ψαράδες και επισήμανε πως αφορμή στάθηκε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου όταν Τούρκοι ψαράδες «παρενοχλήθηκαν» –όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά- από την ελληνική ακτοφυλακή επειδή άπλωσαν τα δίχτυα τους 6 μίλια ανοιχτά της Σάμου και 4 μίλια ανοιχτά του Αγαθονησίου.