23 Σεπτέμβριος 2018, 14:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2018, 14:03

Ιβανόφ: Δεν θα ψηφίσω στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου

  • Πρόκληση Ιβάνοφ: Ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν «Μακεδόνας» 3
    Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ (φωτ.: EPA / Nake Batev)

Τις διαφωνίες του για τη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ σε εκδήλωση της Ένωσης Διασποράς της χώρας στο Ντιτρόιτ. Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου, υπογράμμισε πως δεν θα ψηφίσει.

Ο Γκεόργκι Ιβανόφ επισήμανε ότι το θέμα του ονόματος και της ταυτότητας είναι πιο παλιό και πιο πολύτιμο από κάθε σύνταγμα, κάθε κυβέρνηση, κάθε κόμμα, κάθε πρόεδρο και κάθε προσωπικό συμφέρον.

«Σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 3 του συντάγματος, δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στο δημοψήφισμα. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να αποφασίσει πως θα αντιδράσει σε σχέση με το δημοψήφισμα, εάν θα πάρει να ψηφίσει ή όχι. Όσο για μένα, ήδη ψήφισα. Ψήφισα πριν από 27 χρόνια, στις 8 Σεπτεμβρίου 1991. Ήμουν ένας από αυτούς που έδωσαν την ψήφο τους για να γίνει η Δημοκρατία της Μακεδονίας ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, με το δικό του όνομα και αξιοπρέπεια. Δεν μετακινούμαι από αυτή την απόφαση. Γι’ αυτό στις 30 Σεπτεμβρίου δεν θα ψηφίσω. Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως πρόεδρος της πΓΔΜ, ορκίστηκα ότι θα σεβαστώ το σύνταγμα και τους νόμους. Γι’ αυτό στις 30 Σεπτεμβρίου δεν θα ψηφίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ επανέλαβε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι βλαπτική και ζημιογόνα για τη χώρα του και ότι η λύση που προσφέρεται στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα χωρίς εθνική συναίνεση είναι αντίθετη με τις θέσεις του κράτους. «Η συμφωνία δεν αλλάζει μόνο το όνομα ενός υπαρκτού κράτους, αλλά δημιουργεί ένα νέο ημικυρίαρχο κράτος, με νέο όνομα, νέα ταυτότητα, τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς», σημείωσε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η έγκριση της Συμφωνίας δεν σημαίνει και αυτόματη ένταξη της χώρας σε Ευρωπαϊκή Ένωση και NATO, χωρίς να γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, να καταπολεμηθεί η διαφθορά και το πελατειακό κράτος.