23 Σεπτέμβριος 2018, 11:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτέμβριος 2018, 01:22

Ιταλία: Πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση προσώπου σε γυναίκα

  • Ιταλία: Πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση προσώπου σε γυναίκα
    (Φωτ.: pixabay.com)

Επέμβαση μεταμόσχευσης προσώπου σε μια γυναίκα πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Sant'Andrea στη Ρώμη, για πρώτη φορά στην Ιταλία. Η χειρουργική επέμβαση διήρκεσε 20 ώρες και έγινε σε μια γυναίκα 49 ετών που έπασχε από νευροϊνωμάτωση τύπου Ι, μια γενετική ασθένεια που προκαλεί σοβαρές εκδηλώσεις στο δέρμα, τα μάτια και το νευρικό σύστημα. Δότης ήταν ένας 21χρονος, όπως αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

«Η επέμβαση είναι τεχνικά επιτυχής», αναφέρει το ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωσή της.

Η επέμβαση ξεκίνησε στις 8 το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το πρωί της Κυριακής. Οι ομάδες για την απομάκρυνση του ιστού του προσώπου από νεκρό δότη και την επακόλουθη μεταμόσχευση διευθύνονται από τον καθηγητή Φάμπιο Σαντανέλι , επικεφαλής της πλαστικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Sant'Andrea , και τη δρ Μπένεντικτ Λόγκο, η οποία εργάζεται στην ίδια μονάδα.

Περίπου πενήντα μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν γίνει στον κόσμο, εκ των οποίων 12 στην Ευρώπη και οι περισσότερες από αυτές στη Γαλλία. Η επέμβαση αποτελεί μέρος ενός πειραματικού πρωτοκόλλου, το οποίο έχει εγκριθεί από το Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων μετά τη θετική γνωμάτευση του Συμβουλίου Υγείας.