22 Σεπτέμβριος 2018, 22:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2018, 22:26

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν το πλοίο του θρυλικού Κάπτεν Χουκ

  • Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν το πλοίο του θρυλικού Κάπτεν Χουκ
    (Φωτ.: Australian National Maritime Museum)

Το κουφάρι του HMB Endeavour ισχυρίζονται ότι βρήκαν αρχαιολόγοι ανοικτά του λιμανιού Νιούπορτ στην Αμερική. Αν οι πληροφορίες και οι ενδείξεις επαληθευτούν, τότε θα πρόκειται για μία φοβερή ανακάλυψη που θα δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια.

Το πλοίο Endeavour, του κορυφαίου Άγγλου εξερευνητή και θρυλικού καπετάνιου Τζέιμς Κουκ, καταστράφηκε το 1778 με άλλα 12 πλοία στο Νιούπορτ, αλλά κομμάτια του δεν βρέθηκαν ποτέ παρά τις πολλές προσπάθειες από διάφορες ομάδες.

Τώρα, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν ερείπια από το ιστορικό ξύλινο σκαρί, ανοιχτά του λιμανιού Νιούπορτ στις ΗΠΑ.«Υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι η ομάδα έχει περιορίσει την πιθανή τοποθεσία για το ναυάγιο της HMB Endeavour σε ένα σημείο, γεγονός πολύ ελπιδοφόρο. Θα πρέπει τώρα να γίνει λεπτομερής έρευνα και μελέτη ώστε να πούμε με σιγουριά ότι έχουμε βρει τα απομεινάρια του Endeavour», δήλωσε ο Κέβιν Σάμπσιον, επικεφαλής του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου της Αυστραλίας.

Ένα αντίγραφο του πλοίου βρίσκεται στο Σίδνεϊ ως μουσειακό έκθεμα. Ο Τζέιμς Κουκ (καπετάνιος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού) θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους παγκοσμίως: έκανε τρία εξερευνητικά ταξίδια για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και έπλευσε δύο φορές το γύρο του κόσμου –τη μία με ένα μοναδικό σκάφος.

Το Endeavour αγοράστηκε από το Βρετανικό Ναυτικό το 1768 και πλοηγήθηκε από τον Κουκ για να διεκδικήσει την Αυστραλία, τότε γνωστή ως Terra Australis.

Τον Οκτώβριο του 1769 έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που αποβιβάστηκε στη Νέα Ζηλανδία και ήρθε σε επαφή με τους Μαορί. Το 1770, ο Κουκ με το Endeavour ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, στο χώρο που σήμερα είναι γνωστός ως Botany Bay και διεκδίκησε τα εδάφη για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας. Μετά από ένα χρόνο επέστρεψε στη χώρα του ολοκληρώνοντας το γύρο του κόσμου και έγινε διάσημος.


Εύρημα που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανήκει στο πλοίο του Κάπτεν Χουκ
(φωτ.: Australian National Maritime Museum
)

Το 1778, ο Κουκ έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που προσέγγισε τα νησιά της Χαβάης. Λίγο αργότερα, κατά την ίδια χρονιά, έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του στο νησί Βανκούβερ στη Βρετανική Κολούμπια. Ήταν επίσης ο πρώτος που σταμάτησε το σκορβούτο ρυθμίζοντας τη δίαιτα του πληρώματός του με την προληπτική λήψη κίτρου και ξινολάχανου.