22 Σεπτέμβριος 2018, 19:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2018, 19:17

Στην Τουρκία το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό με χρήση στοιχείων λεπτού υμενίου

  • Έως και 65 φορές μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή ηλιακής ενέργειας έως το 2050
    (Φωτ.: αρχείου: EPA / ACCIONA)

Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο έργο μονάδων φωτοβολταϊκών υψηλής απόδοσης στον κόσμο, που κάνει χρήση στοιχείων λεπτού υμενίου. Το έργο, με την ονομασία «Σακούρα», έχει δυναμικότητα 11,7 μεγαβάτ και υλοποιήθηκε στην Τουρκία από την Panasonic και την τουρκική επενδυτική εταιρεία Yılsan Yatırım, με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ.

Η Panasonic υποστηρίζει ότι τα φωτοβολταϊκά κύτταρα λεπτού υμενίου της τεχνολογίας της παράγουν 27-32% περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνολογίες.

«Επιθυμούμε να υλοποιήσουμε πολλά άλλα σημαντικά έργα που θα αξιοποιήσουν το δυναμικό της Τουρκίας στην ανανεώσιμη ενέργεια, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Τατσούγια Κουμαζάβα, διευθύνων Σύμβουλος της Panasonic Eco Solutions Τουρκίας.

Η επένδυση πραγματοποιήθηκε χωρίς την ανάγκη αδειοδότησης, στο πλαίσιο μίας πολιτικής επενδύσεων χωρίς άδεια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Η ηλιακή αγορά της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 28% το 2017, ξεπερνώντας τη Γερμανία, ως η μεγαλύτερη της Ευρώπης στην εγκατάσταση νέας φωτοβολταϊκής ενέργειας, προσθέτοντας πάνω από δύο γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας στο δίκτυο.

Ωστόσο, η πρόσφατη αύξηση του τέλους δικτύου για τα ηλιακά έργα αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης το 2018. Σύμφωνα με την έκθεση «Αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της Τουρκίας: Επιλογές για επέκταση και ευελιξία μετάδοσης», η οποία δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Ενέργειας Shura, έναν φορέα ο οποίος ιδρύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κλιματικό Ίδρυμα (ECF), τη γερμανική Agora Energiewende και το Κέντρο Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης (IPC) στο Πανεπιστήμιο Sabanci, έως το 2026 η Τουρκία ενδέχεται να έχει καλύψει το 20% των αναγκών της σε αιολική και ηλιακή ενέργεια.

  • Πηγή: naftemporiki.gr / energyin.gr.