22 Σεπτέμβριος 2018, 09:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2018, 09:00

Η Τουρκία αποφυλάκισε Γερμανό πολίτη ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στο Βερολίνο

  • Ανένδοτος Ερντογάν για Συρία: Δεν κάνουμε πίσω, θα συνεχίσουμε μέχρι την «τελική νίκη»
    Ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)

Σε μια κίνηση καλής θέλησης προχώρησε η Τουρκία, μια εβδομάδα πριν από την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο. Ένας Γερμανός πολίτης αποφυλακίστηκε στην Τουρκία, όπως γνωστοποίησε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή.

Πλέον στις τουρκικές φυλακές παραμένουν πέντε Γερμανοί υπήκοοι, για πολιτικούς λόγους.

Μετά από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, συνολικά 35 Γερμανοί, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι, συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση στην Τουρκία, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για τρομοκρατία και συνεργασία με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που φέρεται κατά την Άγκυρα να βρισκόταν πίσω από την απόπειρα.

Το ομοσπονδιακό ΥΠΕΞ της Γερμανίας δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για τον άνδρα που αποφυλακίστηκε. Η εκπρόσωπός του Μαρία Άντεμπαρ περιορίστηκε να διευκρινίσει πως αποφυλακίστηκε την Πέμπτη κατόπιν δικαστικής απόφασης.

Οι συλλήψεις και οι φυλακίσεις Γερμανών επιδείνωσαν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος. Οι συνεχιζόμενες κρατήσεις συνεχίζουν να αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο, από τη σκοπιά της Γερμανίας, ως προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Τρία στελέχη της κυβέρνησης της Τουρκίας επισκέφθηκαν το Βερολίνο την Παρασκευή, ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός και προαλειφόμενος διάδοχός του. Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε μετά την άφιξή του στο Βερολίνο ότι διαβλέπει την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών. «Αφήσαμε τις εντάσεις πίσω μας», υποστήριξε. Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας συναντήθηκε με τον ομόλογό του Όλαφ Σολτς και με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να φθάσει στη γερμανική πρωτεύουσα την Πέμπτη, όπου θα του αποδοθούν πλήρεις κρατικές τιμές, την ώρα που αναμένονται και αρκετές διαδηλώσεις εναντίον του.