21 Σεπτέμβριος 2018, 19:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2018, 20:02

Διπλωματική παρέμβαση από την Αθήνα και αναδίπλωση των δηλώσεων Ζάεφ

  • Διπλωματική παρέμβαση από την Αθήνα και αναδίπλωση των δηλώσεων Ζάεφ
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Σε αλλαγή διατύπωσης των δηλώσεων του Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξη που παραχώρησε, προχώρησε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ MIA. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη "Μακεδονία", ως τη μόνη χώρα που θα έχει αυτό το όνομα, προκαλώντας αντιδράσεις.

Όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του Alpha, υπήρξε διπλωματική παρέμβαση από την Αθήνα για την επίμαχη δήλωση.

Ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε στη συνέντευξή του: «Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας. Δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο».

Το κομμάτι αυτό άλλαξε στην ιστοσελίδα του πρακτορείου, και πλέον η απάντηση διαμορφώθηκε ως εξής: «Σήμερα μέρος της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα άλλο μέρος της στη Βουλγαρία και το βόρειο κομμάτι αποτελεί τη χώρα μας. Και κανένας δεν θα προσπαθήσει ποτέ να αμφισβητήσει το δικό μας κομμάτι της Μακεδονίας. Ο προσδιορισμός "βόρεια" κάνει τη διαφοροποίηση και εμείς επαναβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν περιοχές στη Βουλγαρία και την Ελλάδα με την ονομασία Μακεδονία».

Οι πραγματικές επιπτώσεις
Η αρχική δήλωση του Ζόραν Ζάεφ είχε προκαλέσει την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι αυτές είναι οι συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Οι νέες δηλώσεις του κ. Ζάεφ δείχνουν ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτές που η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί, από την πρώτη στιγμή, να αποτρέψει με κάθε τρόπο. Τι έχουν άραγε να πουν σήμερα οι κ. Τσίπρας και Καμμένος εκτός του να ανανεώνουν τους όρκους πίστης τους για να μην χάσουν τις καρέκλες τους;».