21 Σεπτέμβριος 2018, 17:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2018, 17:09

ExxonMobil: Γνωρίζουμε την ιδιαίτερη γεωπολιτική κατάσταση της Κύπρου

  • ExxonMobil: Γνωρίζουμε την ιδιαίτερη γεωπολιτική κατάσταση της Κύπρου
    (Φωτ.: EPA / Larry W. Smith)

Ενήμερη είναι η ExxonMobil Exploration για την ιδιαίτερη γεωπολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας και υπεύθυνος για τις γεωτρήσεις σε Ελλάδα, Ρωσία και Κασπία Τρίσταν Άσπρεϊ. Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας, επισήμανε ότι η εταιρεία γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Ο Τρίσταν Άσπρεϊ μίλησε σε επενδυτικό φόρουμ που διοργάνωσε στη νέα έδρα του Bloomberg στο Λονδίνο ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων και υπογράμμισε ότι γεωπολιτική κατάσταση είναι ένα θέμα του οποίου η λύση αφορά τις κυβερνήσεις.

«Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε στην Κύπρο», επισήμανε.

Αναφερόμενος στις ενέργειες της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, επισήμανε ότι η εταιρεία βρίσκεται στα τελικά στάδια προετοιμασίας για τις δύο πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις. Ακριβείς ημερομηνίες δεν ήταν σε θέση να δώσει, λέγοντας ότι οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν εντός του τέταρτου τριμήνου του έτους και θα συνεχιστούν και το 2019.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συνόψισε στην εναρκτήρια ομιλία του τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός και τόνισε ότι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση και οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις έχουν αποδώσει καρπούς.

Στην ομιλία του υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε τη «σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική» που θα συνεχιστεί, προσθέτοντας ότι η Κύπρος «έχει ανακάμψει αλλά δεν εφησυχάζει». Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης επισήμανε αρχικά την ενίσχυση των εμπορικών εξαγωγών. Στο κομμάτι του τουρισμού αναφέρθηκε στην περαιτέρω αύξηση αφίξεων και εσόδων φέτος, σε επίπεδα ρεκόρ, παρά την ανάκαμψη ανταγωνιστών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση διεθνών κολοσσών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε όλες τις νεότερες εξελίξεις, όπως τη συμφωνία με την Αίγυπτο για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου προς υγροποίηση.

«Είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου δημιουργίας ενός διαδρόμου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο το Brexit απειλεί την κυπριακή οικονομία, ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στον τουρισμό και στο εμπόριο, εκφράζοντας την ελπίδα για ένα «μαλακό» Brexit. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι το Brexit παρουσιάζει και ευκαιρίες προσέλκυσης επιχειρήσεων ή δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο.

O πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων Μιχάλης Μιχαήλ απαρίθμησε στη δική του τοποθέτηση τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως εταιρική έδρα διεθνών επιχειρήσεων και τόνισε τη σημασία της επιστροφής της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 6,5 χρόνια.

  • ΠΗΓΗ: skai.gr.