21 Σεπτέμβριος 2018, 15:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2018, 15:02

Την Τρίτη η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

  • Την Τρίτη η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής πολυμελούς αποστολής για τη Σύνοδο του ΟΗΕ αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων. Μεταξύ άλλων αξιωματούχων, στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – η πληροφορία υπήρχε από την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι ραντεβού θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Αυτή θα είναι η δεύτερη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο μέσα σε τρεις μήνες, μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, και η πρώτη μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών.

Το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί με φόντο την τουρκική προειδοποίηση ότι στο Αιγαίο και στην Κύπρο «θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα». Στην ατζέντα της συνάντησης, εκτός από τα ενεργειακά, θα είναι το Κυπριακό, η κατάσταση στο Αιγαίο αλλά και οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα. Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκονται και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας που δεν αποκλείεται να έχουν ξεχωριστή συνάντηση για το Κυπριακό, και συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο επανέναρξης των συζητήσεων, αν και ο πήχης δεν είναι πολύ ψηλά.

Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί μετά την ομιλία του Τούρκου προέδρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – θα είναι από τους πρώτους που θα ανέβουν στο βήμα, μετά τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος την Πέμπτη θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, θα μιλήσει την Παρασκευή το βράδυ.