21 Σεπτέμβριος 2018, 14:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2018, 14:19

Η τουρκική γλώσσα μπαίνει σε νηπιαγωγεία της Θράκης

  • Η τουρκική γλώσσα μπαίνει σε νηπιαγωγεία της Θράκης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Να προχωρήσει στην επέκταση του προγράμματος διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας σε μειονοτικά νηπιαγωγεία της Θράκης αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Ισμήνης Χαραλαμποπούλου για το protothema.gr. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά φέτος το πρόγραμμα, φέτος το πρόγραμμα υλοποιείται πιλοτικά (αν και τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία δεν προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λοζάνης) σε 12 νηπιαγωγεία και σε 14 τμήματα νηπιαγωγείου στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.

Όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για έναν δούρειο ίππο για την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία.

Στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου αναφέρεται ότι εκτός από τον ελληνόφωνο εκπαιδευτικό θα υπάρχει και ένας τουρκόφωνος. «Αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος θα είναι τα ελληνόπουλα που ζουν σε μικτά χωριά και μειονοτικούς δήμους να πάνε σε δίγλωσσο νηπιαγωγείο, ενώ οι μη τουρκογενείς της μειονότητας, που αποτελούνται από Πομάκους και Ρομά, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αφομοιώσουν την ελληνική γλώσσα στο νηπιαγωγείο», γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου.

Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, «δεν πρόκειται για δίγλωσσα νηπιαγωγεία, αλλά το πρόγραμμα έχει στόχο την αρμονική κοινωνικοποίηση των νηπίων της μειονότητας στον εκπαιδευτικό θεσμό του νηπιαγωγείου».

  • Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ.