21 Σεπτέμβριος 2018, 12:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2018, 12:20

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών στη Συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία

  • Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών στη Συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία
    (Φωτ.: Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών)

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών συμμετείχε και φέτος στις εργασίες της Συνδιάσκεψης «2018 Human Dimension Implementation Μeeting» του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που οργανώθηκε από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βαρσοβία, από 10 έως 21 Σεπτεμβρίου. Η παρουσία του Συλλόγου διά της εκπροσώπου του Πηνελόπης Φούγιαξη (ειδική γραμματέας του Συλλόγου) ενίσχυσε την προώθηση των ζωτικής σημασίας θεμάτων που αφορούν την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας της ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Στη Συνδιάσκεψη πήραν μέρος αντιπροσωπείες των 57 χωρών μελών του ΟΑΣΕ που δραστηριοποιούνται στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίας της 13ης Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο τις θρησκευτικές ελευθερίες, εκτέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Ειδικότερα τονίστηκε η συνεχιζόμενη άρνηση της αναγνώρισης της νομικής προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τις επακόλουθες συνέπειές της. Κατά τη διάρκεια των εργασιών υπογραμμίστηκε η ανάγκη επαναλειτουργίας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης καθώς και η υποχρέωση των τουρκικών Αρχών να επιτρέψουν την εκ νέου τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά του Πόντου, κατά την ημέρα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που είχε καθιερωθεί να τελείται από το 2010. Τέλος, τονίστηκε η υποχρέωση της τουρκικής κυβέρνησης να επιστρέψει άμεσα στις τρεις εκκλησίες στον Γαλατά την ακίνητη περιουσία τους καθώς επίσης και τη ματαίωση επ’ αόριστον των εκλογών για την ανάδειξη νέων διοικήσεων, λόγω της ακύρωσης του εκλογικού κανονισμού στα ευαγή ιδρύματα του Πατριαρχείου και μη έκδοσης νέου από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων.

Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίας της 14ης Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, εξετάστηκαν τα χρονίζοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις σοβαρές ανεπάρκειες στην εφαρμογή του διατάγματος περί επιστροφής κοινοτικής περιουσίας, στην επ’ αόριστον ματαίωση εκλογών για την ανάδειξη νέων διοικήσεων λόγω της ακύρωσης του εκλογικού κανονισμού από τις τουρκικές Αρχές και στην άρνηση εκ μέρους των τουρκικών Αρχών των κληρονομικών δικαιωμάτων των εκδιωχθέντων Ελλήνων και των απογόνων τους από την Κωνσταντινούπολη. Συνοψίζοντας τονίστηκε ότι η Τουρκία επιβάλλεται να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο για την αποκατάσταση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας των μειονοτήτων που ζουν στη χώρα.

  • Με πληροφορίες από το Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών.