21 Σεπτέμβριος 2018, 11:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2018, 11:07

Αλαλούμ με τα μνημεία που μπήκαν στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων

  • Αλαλούμ με τα μνημεία που μπήκαν στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων
    Η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Λίγες ημέρες μετά το σάλο που δημιουργήθηκε με την καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ότι στον κατάλογο με τα 10.119 ακίνητα του Δημοσίου που πέρασαν προς αξιοποίηση στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων υπάρχουν και αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, η νέα υπουργός Πολιτισμού δείχνει ως υπεύθυνη την προκάτοχό της αλλά σημειώνει ότι έγινε «φασαρία για το τίποτα». Ωστόσο παραδέχεται ότι η λίστα όντως περιλαμβάνει και μνημεία.

Ζορμπά: Υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ, αλλά δεν το ξέρω.

Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104,6 η Μυρσίνη Ζορμπά σημείωσε ότι ο νόμος του 2016 έδινε στο υπερταμείο το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, με εξαίρεση τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, τις περιοχές Ramsar κ.ά. «Κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία. Πρέπει να δούμε αν είναι κάτι που τα απειλεί ή μια χρόνια ασθένεια του υπουργείου να μην έχει κτηματολόγιο», συμπλήρωσε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Τετάρτης τονίζει ότι η μεταφορά των ακινήτων ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δ’ αξιολόγησης, και σημειώνει ότι η λίστα θα επανεξεταστεί και ότι θα γίνουν έλεγχοι προκειμένου να εξαιρεθούν όσα ακίνητα δεν είναι δυνατό να μεταβιβαστούν.Με την ίδια ανακοίνωση, όμως, επιβεβαιώνεται ότι τα 10.119 μπήκαν στη λίστα χωρίς τη συνεργασία των τοπικών φορέων και των αρμόδιων υπηρεσιών.

Το κουβάρι της υπόθεσης ξεκίνησε να ξετυλίγεται από την Κρήτη, όταν διαπιστώθηκε ότι στη υπερταμείο έχουν περάσει το κάστρο Φορτέτζα, το φρούριο Φιρκά, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κρήτης και το τουρκικό χαμάμ. Ωστόσο, όσο διασταυρώνονται οι κωδικοί του κτηματολογίου τόσο… ανακαλύπτονται και άλλα αρχαιολογικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι.