21 Σεπτέμβριος 2018, 11:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2018, 11:08

Νόστιμη μαρμελάδα από φραγκόσυκα

  • Νόστιμη μαρμελάδα από φραγκόσυκα
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Είναι το φρούτο που αυτή την εποχή βρίσκεται κυριολεκτικά παντού: Στην εξοχή, στις λαϊκές αγορές, τα τελευταία χρόνια ακόμα και στα σουπερμάρκετ! Όπου τα βρείτε, μαζέψτε τα (ή αγοράστε τα) και... ζουλήξτε τα σε μια υπέροχη μαρμελάδα.

Είναι νόστιμα και έχουν υψηλή διατροφική αξία.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό καθαρισμένα φραγκόσυκα
  • 120 γρ. passion fruit
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • Ξύσμα από ένα λάιμ
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 γαρίφαλα
  • 1 στικ βανίλια μαζί με το εξωτερικό της
  • 200 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη (κρατάμε 50 γρ. στην άκρη)
  • 350 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 πορτοκάλια κομμένα καρέ μαζί με τη φλούδα
  • 2,5 γρ. πηκτίνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Κόβουμε τα φραγκόσυκα σε κομματάκια, τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα δύο είδη ζάχαρης και τα πιέζουμε με τα χέρια να βγάλουν τα υγρά τους. Τα αφήνουμε όλο το βράδυ μέσα στο ψυγείο τυλιγμένα με μεμβράνη.
  2. Την επόμενη μέρα βάζουμε όλα τα υλικά –εκτός από τα 50 γραμμάρια ζάχαρης και την πηκτίνη– μέσα σε μια κατσαρόλα, περιμένουμε να πάρει μια βράση και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 45′.
  3. Μετά τα 45′ ανακατεύουμε την πηκτίνη με τη ζάχαρη και τα βάζουμε μέσα στην μαρμελάδα.
  4. Ανακατεύουμε καλά και έπειτα περνάμε τη μαρμελάδα από ένα σινουά, πιέζοντάς την να βγάλει όλους τους χυμούς της.
  5. Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα και συντηρούμε στο ψυγείο.
  • Πηγή: ampa.lifo.gr / Μαρίνα Χρονά.