20 Σεπτέμβριος 2018, 22:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2018, 21:14

Τι είπε ο Γκουτέρες για Κυπριακό και Συμφωνία των Πρεσπών

  • Μήνυμα Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
    (Φωτ.: UN Photo / Violaine Martin)

Σε ερωτήσεις για το Κυπριακό, αλλά και το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου στην πΓΔΜ κλήθηκε να απαντήσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου πριν της έναρξη της Γενικής Συνέλευσης.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ επισήμανε πως περιμένει έκθεση της απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ πριν αποφασίσει την επόμενη κίνησή του στο Κυπριακό.

«Σε σχέση με την Κύπρο, η Τζέιν Χολ Λουτ διεξάγει ακόμη ορισμένες επιπρόσθετες διαβουλεύσεις. Ασφαλώς, αναμένω το ίδιο ανυπόμονα με σας την έκθεσή της, για να δω πως προχωρούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να προβεί σε δήλωση ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου στα Σκόπια, υπογράμμισε πως «θεωρούμε τη συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων πολύ θετική».

«Τα Ηνωμένα Έθνη εμπλέκονται για δεκαετίες προσπαθώντας να βοηθήσουν τα δύο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία. Ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα κυρωθεί και στις δύο χώρες, την Ελλάδα και την πΓΔΜ. Γιατί θα καταστήσει ευκολότερο για μας να περιγράφουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», συμπλήρωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.