20 Σεπτέμβριος 2018, 16:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2018, 16:16

Κοτζιάς: Στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών μετά τα τέλη Γενάρη

  • Κοτζιάς: Στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών μετά τα τέλη Γενάρη
    Νίκος Κοτζιάς (Δ) και Χάικο Μάας κάνουν δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών)

Για σπουδαιότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως «ιστορικής ευκαιρίας» και «λύσης που κοιτά στο μέλλον» για την ασφάλεια και την ανάπτυξη των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης, αναβαθμίζοντας και το ρόλο της Ελλάδας, έκαναν λόγο οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας Νίκος Κοτζιάς και Χάικο Μάας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε πως η Συμφωνία «μας έβγαλε από τη φυλακή από την οποία μερικοί ονειρεύονται να ξαναμπούμε», αλλά «δεν θα τους ακολουθήσουμε». Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου στην πΓΔΜ θα κερδηθεί και εκτίμησε ότι η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα χώρα θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα με τέλη Γενάρη. Αυτό σημαίνει ότι στη συνέχεια η Συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, όπως επίσης και η επικύρωση της απόφασης του ΝΑΤΟ για ένταξη της πΓΔΜ.

Υπογράμμισε την πεποίθησή του και για την υπερψήφιση της Συμφωνίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές, που έχουν δηλώσει τη στάση τους υπέρ της Συμφωνίας, όπως είπε, θα ήλπιζε «ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα στήριζαν αυτή τη συμφωνία», επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς σκέφτονται την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στην εσωτερική». «Είναι μία συμφωνία που βλέπει στο μέλλον», «μια καλή συμφωνία» κατέληξε ο Ν. Κοτζιάς εκφράζοντας την άποψη ότι θα ήταν καλό να περάσει με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή.


(Φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών)

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε «τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ως χώρα για την περιοχή» και τη συμβολή της Ελλάδας στη μείωση των εντάσεων, παραθέτοντας στον Γερμανό ομόλογό του τις πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας στην περιοχή.

Υποστήριξε δε ότι τρεις είναι οι βασικοί τομείς της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: τα ευρωπαϊκά, τα Βαλκάνια και η Ανατολική Μεσόγειος.

Ο Χ. Μάας από την πλευρά του εξήρε τη συμβολή του Ν. Κοτζιά για τη θετική κατάληξη της Συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας τη στάση του ως «ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής» καθώς, όπως είπε, αυτή θα συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής αλλά και της Ευρώπης. «Είναι μία ιστορική ευκαιρία και πρέπει να πω ότι χωρίς τη δική σου προσωπική δέσμευση και την υπομονή και επιμονή που επέδειξαν αμφότερες οι πλευρές δεν θα είχαμε φτάσει εκεί, κάτι που μπορεί να μη χαροποιεί όλους, ωστόσο αυτό είναι μια ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «αυτή η ιστορική συμφωνία θα υλοποιηθεί, διότι συμβάλλει στη συμφιλίωση των δύο λαών. Και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Αραβοπούλου.