20 Σεπτέμβριος 2018, 14:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2018, 14:39

Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ζητά ο Τσίπρας

  • Τσίπρας: Τι αναμένεται να πει στο συνέδριο του SPD στη Γερμανία σήμερα
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / consilium.europa.eu / Enzo Zucchi)

Το θέμα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στους υπόλοιπους ηγέτες κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται στο Σάλτσμπουργκ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στο 2018 στη βάση και της πρότασης της Κομισιόν.

Τσίπρας: Αυτό θα δώσει στους Ευρωπαίους πολίτες και ένα σαφές μήνυμα ενίσχυσης της αλληλεγγύης και θα αποτελέσει παράδειγμα δράσης της ΕΕ.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα εξασφαλίζει στα κράτη-μέλη περισσότερα και πιο σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως είναι οι πυρκαγιές, και θα είναι άμεσα διαθέσιμος σε περίπτωση ανάγκης. Το δε κόστος του θα είναι μικρότερο από την κοινή άμυνα και τη συνοριοφυλακή.

Την ελληνική πρόταση φέρονται να υποστηρίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Ολλανδία, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συγκληθεί στις 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.