21 Σεπτέμβριος 2018, 15:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2018, 15:08

Οι Έλληνες του Πόντου στο Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης, στο Βερολίνο (φωτο)

  • Οι Έλληνες του Πόντου στο Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης, στο Βερολίνο (φωτο)
    (Φωτ.: Έδρα Ποντιακών Σπουδών)
  • Οι Έλληνες του Πόντου στο Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης, στο Βερολίνο (φωτο)
  • Οι Έλληνες του Πόντου στο Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης, στο Βερολίνο (φωτο)
  • Οι Έλληνες του Πόντου στο Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης, στο Βερολίνο (φωτο)

Εκδήλωση αφιερωμένη στον ελληνισμό του Πόντου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης (Museum Europäischer Kutluren / ΜΕΚ) στο Βερολίνο. Το πολιτιστικό ίδρυμα για έναν ολόκληρο μήνα φιλοξένησε το μουσικό, κινηματογραφικό, φωτογραφικό, λογοτεχνικό και ιστορικό αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτισμού 2018: Θεσσαλονίκη. Όψεις μιας πόλης», σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Γερμανία, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Heinrich-Böll στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Σύγχρονης Ελλάδας του Freie Universität Berlin, την Hellas Filmbox, το Σύλλογο «Respekt für Griechenland e.V.» και ελληνικούς συλλόγους του Βερολίνου.

Στο πλαίσιο αυτό το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης επέλεξε να κάνει ειδική αναφορά στη «Θεσσαλονίκη των προσφύγων του 1922», σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Βερολίνου «Οι Υψηλάντηδες».

Καλεσμένοι από Ελλάδα ήταν η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ και η Μέριμνα Ποντίων Κυριών. Σε μια αίθουσα γεμάτη κυρίως από Γερμανούς και παρουσία εκπροσώπων του γερμανικού κράτους, των πρεσβειών Ελλάδας και Γαλλίας, ο επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών Κυριάκος Χατζηκυριακίδης μίλησε για την πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ού αι. και για τον ποντιακό ελληνισμό στις εστίες του πριν από το 1922. Επίσης αναφέρθηκε στην εγκατάσταση, την παρουσία και τη συμβολή των προσφύγων από τον Πόντο, μεταξύ άλλων, στη δημογραφική, οικονομική, πνευματική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.


Ο Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου «Οι Υψηλάντηδες» παρουσιάζει ποντιακούς χορούς

Στη συνέχεια η ιστορικός Κυριακή Φωτιάδου, παρουσίασε ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα προσφυγικής συλλογικής οργάνωσης τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών, τόσο στην Τραπεζούντα όσο και στη Θεσσαλονίκη, αναπτύσσοντας παράλληλα και τη σημασία της γυναικείας σωματειακής δράσης μέσα στην πατριαρχική ελληνική κοινωνία του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Ακολούθησε προβολή 15λεπτου αποσπάσματος για την ιστορία της «Μέριμνας», παραγωγής του ίδιου του σωματείου. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν επίσης και η πρόεδρος του σωματείου Ανατολή Δημητριάδου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Πολιτισμών της Ευρώπης, όπου ο Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου, αφού πρώτα έκανε σύντομη αναφορά στην ίδρυση και τη λειτουργία του, παρουσίασε χορούς και προσέφερε παραδοσιακά εδέσματα στο κοινό.

  • Φωτογραφίες: Έδρα Ποντιακών Σπουδών
  • Με πληροφορίες από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών