20 Σεπτέμβριος 2018, 11:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2018, 15:11

Ασπίδα κατά του εγκεφαλικού η μεσογειακή διατροφή και το περπάτημα

  • Ασπίδα κατά του εγκεφαλικού η μεσογειακή διατροφή και το περπάτημα
    (Φωτ.: pixabay.com)

Τη μεσογειακή διατροφή και την ελαφριά άσκηση υποδεικνύουν δύο νέες μελέτες ως ένα ακόμα όπλο κατά του εγκεφαλικού. Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, οι ηλικιωμένοι που περπατούν περίπου μισή ώρα την ημέρα ή κολυμπούν δύο με τρεις ώρες την εβδομάδα έχουν μικρότερες πιθανότητες για ένα σοβαρό εγκεφαλικό.

Την ίδια ώρα μια δεύτερη μελέτη επιστημόνων από τη Βρετανία έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού, ιδίως στις γυναίκες.

Για τη σουηδική έρευνα αναλύθηκαν στοιχεία για 925 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 73 έτη που είχαν υποστεί εγκεφαλικό. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι όσοι έκαναν ελαφριάς ή μέτριας έντασης άσκηση είχαν διπλάσια πιθανότητα να πάθουν ελαφρύ εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν καθόλου.

Σε ό,τι αφορά τη μελέτη επιστημόνων των Πανεπιστημίων Αμπερντίν και Κέιμπριτζ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke, αναλύθηκαν σε βάθος 17ετίας στοιχεία για 23.232 άτομα ηλικίας από 40 έως 77 ετών. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι όσοι ακολουθούσαν συστηματικά τη μεσογειακού τύπου διατροφή είχαν κατά μέσο όρο 17% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Η μείωση του κινδύνου ήταν πολύ μεγαλύτερη στις γυναίκες (17%) από ό,τι στους άνδρες (6%), για λόγους που δεν είναι σαφείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ