20 Σεπτέμβριος 2018, 09:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2018, 09:35

Παιχνίδια αλληλοκατηγοριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Μεταναστευτικό

  • Παιχνίδια αλληλοκατηγοριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Μεταναστευτικό
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Σε μία από τις πιο όμορφες ευρωπαϊκές πόλεις, το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, της χώρας που ασκεί την προεδρία για το τρέχον εξάμηνο, προσπαθούν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λύσουν ένα κομμάτι από το γόρδιο δεσμό του μεταναστευτικού. Ωστόσο κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της άτυπης Συνόδου Κορυφής η πρόοδος στις συνομιλίες ήταν ελάχιστη, με παιχνίδια αλληλοκατηγοριών αλλά και με συναίνεση στο ότι πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Αίγυπτο.

«Οι ηγέτες δεν έκαναν επαρκείς υποχωρήσεις», ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Ιταλία, η Αυστρία και κράτη της κεντρικής Ευρώπης επιμένουν ότι ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση είναι να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, ενώ ειδικά οι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης συνεχίζουν να αρνούνται την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο. Η Ελλάδα από τη μεριά της, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επέμεινε στη δίκαιη κατανομή, στην καλύτερη συνεργασία με τρίτες χώρες και στην ανάγκη δημιουργίας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, αν και στο τελευταίο σημείο πολλοί εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις εξουσίες και τη δικαιοδοσία ενός τέτοιου ευρωπαϊκού οργανισμού.

Στην εξίσωση μπαίνουν και οι επικείμενες ευρωεκλογές, με πολλούς ηγέτες να εκφράζουν το φόβο ότι θα ενισχυθούν τα λαϊκιστικά κόμματα εάν δεν βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Ευρωπαϊκή πηγή, πάντως, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο, ότι από τη χθεσινή πρώτη ημέρα επιβεβαιώθηκε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες. Στο ρόλο του γεφυροποιού ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που επιμένει στο ότι χρειάζεται να υπάρξει ανακατανομή των προσφύγων και των μεταναστών.

Παράλληλα ο Ντόναλντ Τουσκ στέλνει μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών.

«Δεν μπορούμε πλέον να διχαζόμαστε ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα των ροών της παράνομης μετανάστευσης και εκείνους που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για να προσποριστούν πολιτικό όφελος», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πάντως, παρά τις διαφωνίες τους που φαίνεται να οδηγούν την άτυπη Σύνοδο σε ναυάγιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τάχθηκαν υπέρ των συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο, καθώς και υπέρ μιας συνόδου για τη μετανάστευση και την οικονομική συνεργασία με αραβικές χώρες, η οποία ίσως φιλοξενηθεί τον Φεβρουάριο στην Αίγυπτο.

Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι επίκειται ραντεβού του Ντόναλντ Τουσκ με τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι την Κυριακή στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το Κάιρο από τη μεριά του, σύμφωνα με άλλη πηγή, φέρεται διατεθειμένο να επιδιώξει στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως και σε οικονομικό επίπεδο. Άλλωστε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του Ιουνίου συμφωνήθηκε να μελετηθεί η ιδέα των «πλατφορμών αποβίβασης» μεταναστών και προσφύγων που διασώζονται στη θάλασσα σε κράτη της βόρειας Αφρικής, αλλά μέχρι σήμερα καμιά αφρικανική χώρα δεν έχει συμφωνήσει να εγκατασταθούν τέτοια κέντρα στην επικράτειά της.