19 Σεπτέμβριος 2018, 22:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2018, 22:14

Στο εδώλιο για το «πόθεν έσχες» ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης

  • Στο εδώλιο για το «πόθεν έσχες» ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης
    Ο Ανδρέας Παχατουρίδης

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης παραπέμπεται, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες. Η υπόθεση (που έρχεται στην επιφάνεια μερικούς μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές) για την οποία καλείται να λογοδοτήσει ο Ανδ. Παχατουρίδης αφορά ελλιπείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που αφορούν το χρονικό διάστημα από το 2007 έως το 2015 για συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως άυλα, αλλά και ένα ακίνητο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε με αφορμή δύο έγγραφες καταγγελίες τράπεζας, η οποία δανειοδότησε τον δήμαρχο Περιστερίου και έναν συνεργάτη του, από κοινού, για την αγορά σημαντικής αξίας ακινήτου στις Τρεις Γέφυρες. Το ακίνητο, αλλά και η διαχείριση των χρημάτων του δανείου, στη συνέχεια μεταβιβάστηκαν σε εταιρεία στην οποία είναι συνέταιρος ο κατηγορούμενος. Διαδικασία, όμως, για την οποία δεν ενημερώθηκε η τράπεζα. Μάλιστα, στις καταγγελίες της η δανείστρια έθετε ζήτημα αν πρέπει να ελεγχθούν για αδικήματα όπως αυτό της απιστίας και υπάλληλοί της. 

Οι καταγγελίες οδήγησαν σε άμεσο επανέλεγχο όλων των δηλώσεων του Ανδ. Παχατουρίδη από τα έτη 2007 έως και 2015, από τον οποίο διαπιστώθηκε ότι δεν περιέχονταν σε αυτές, σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του ίδιου του δημάρχου και της συζύγου του. Μετά την έναρξη του σχετικού ελέγχου, ο κατηγορούμενος έσπευσε να καταθέσει συμπληρωματικές δηλώσεις, τον Μάιο του 2009 για το έτος 2007, και άλλες πέντε τον Οκτώβριο του 2014 για τα οικονομικά έτη 2010 έως και 2014.

Οι δηλώσεις αυτές, ωστόσο, κρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ως «εκπρόθεσμες».

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι από τις δηλώσεις απουσίαζαν τόσο ακίνητα του δημάρχου και της συζύγου του όσο και καταθέσεις σε τράπεζες και ταμιευτήρια, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και συμμετοχές σε εταιρείες. Τα επίμαχα πάντως ακίνητα, τα δήλωνε κανονικά στο αντίστοιχο έντυπο της εφορίας και επιπλέον τα περισσότερα από αυτά είχαν αποκτηθεί σε χρόνους προτού εκλεγεί στην θέση του δημάρχου. Τα ακίνητα της συζύγου του, όπως ισχυρίστηκαν στις Αρχές και οι δύο, δεν είχαν δηλωθεί κατά το συγκεκριμένο διάστημα γιατί έως το 2010 τελούσαν σε διάσταση. Για τον λόγο αυτό, το βούλευμα απαλλάσσει από κάθε κατηγορία την σύζυγο του Ανδ. Παχατουρίδη.

Για τον δήμαρχο Περιστερίου, το Συμβούλιο Εφετών δέχεται ότι τέλεσε την αξιόποινη πράξη που του αποδίδεται και παρέλειψε να δηλώσει περιουσιακά στοιχεία, όπως καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, και συμμετοχές σε εταιρίες. Κατά το βούλευμα, ο κατηγορούμενος τέλεσε την αξιόποινη πράξη που του αποδίδεται με σκοπό την απόκρυψη των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων, τα οποία απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητας του ως δήμαρχος Περιστερίου Αττικής. Τα δε αποκρυπτόμενα περιουσιακά στοιχεία, «υπερβαίνουν για κάθε μία χρήση το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ».

Πάντως, ο Ανδρέας Παχατουρίδης αρνείται οποιονδήποτε δόλο στις πράξεις του.

Αντίθετα, όπως υποστηρίζει, οι ελλείψεις στα «πόθεν έσχες» οφείλονται αποκλειστικά σε λάθος της λογιστικής εταιρείας που είχε αναλάβει τη σύνταξη των επίμαχων δηλώσεων. 

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Τζ. Βιν.