19 Σεπτέμβριος 2018, 14:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2018, 14:23

Υπογραφές στη δεύτερη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για τον EastMed

  • Υπογραφές στη δεύτερη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για τον EastMed
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Stefan Sauer)

Tη δεύτερη και τελευταία διακρατική συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου που αφορά τον EastMed υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Ταρέκ Μόλα. «Είναι ένα ορόσημο όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε ο Κύπριος αξιωματούχος.

Λακκοτρύπης: Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ευρωπαϊκό αγωγό, που θα μεταφέρει το κυπριακό φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, απ’ όπου θα επιστρέφει στην Ευρώπη σε υγροποιημένη μορφή.

Παρούσα στην τελετή υπογραφής ήταν και η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν Αν Μπουρνοβίλ, η οποία εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άλλωστε η εξαγωγή του υγροποιημένου αερίου από την Αίγυπτο θεωρείται ότι θα συμβάλλει στην επιδιωκόμενη ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης.

Επόμενο βήμα μετά τις σημερινές υπογραφές είναι η σύσταση κοινής επιτροπής παρακολούθησης μέσα στις επόμενες 30 ημέρες. Επιπλέον, Κύπρος και Αίγυπτος δεσμεύονται για τη δημιουργία και διατήρηση των απαραίτητων ευνοϊκών συνθηκών υλοποίησης του έργου, συμπεριλαμβανομένης και της έγκαιρης έκδοσης αδειών.