19 Σεπτέμβριος 2018, 10:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2018, 10:32

Ιστορική συμφωνία αποπυρηνικοποίησης υπέγραψαν Βόρεια και Νότια Κορέα

  • Ιστορική συμφωνία αποπυρηνικοποίησης υπέγραψαν Βόρεια και Νότια Κορέα
    (Φωτ.: EPA / Pyongyang Press Corps / Pool)

Ένα βήμα προς μια νέα εποχή στην κορεατική χερσόνησο έκαναν οι ηγέτες της Βόρειας και Νότιας Κορέας, οι οποίοι κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση. Το κείμενο υπεγράφη μετά την τριήμερη Σύνοδο Κορυφής στην Πιονγκγιάνγκ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Μουν Τζε-ιν να κάνουν λόγο για μια περιοχή στην οποία θα επικρατεί η ειρήνη, χωρίς πυρηνικά και πυρηνικές απειλές.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως υποσχέθηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, θα υπάρξει επίσημη επίσκεψη στη Σεούλ.

Σύμφωνα με τον ηγέτη της Νότιας Κορέας, η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να κλείσει οριστικά τις εγκαταστάσεις πυραυλικών δοκιμών στην Τονγκσάνγκ-ρι και να δεχθεί την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Επίσης φέρεται διατεθειμένη να κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιο στη Γιονγκμπιόν, «εάν υπάρξουν ανταποδοτικές κινήσεις από τις ΗΠΑ».

Την επιτυχημένη Σύνοδο Κορυφής επισφράγισαν και η συμφωνία των δύο χωρών για σιδηροδρομική σύνδεση, οι πρωτοβουλίες για την επανένωση των οικογενειών και η συνεργασία στον τομέα της περίθαλψης. Συμφωνία υπέγραψαν και οι υπουργοί Άμυνας, ενώ επανεπιβεβαιώθηκε ότι θα σταλεί κοινή ομάδα στους Ολυμπιακούς του 2020 και ότι οι δύο χώρες θα διεκδικήσουν τους Αγώνες του 2032.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη Νοτιοκορεάτη ηγέτη στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας εδώ και μία δεκαετία. Είναι, ωστόσο, η τρίτη συνάντηση των Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε-ιν από τον περασμένο Απρίλιο.