19 Σεπτέμβριος 2018, 09:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2018, 08:45

Τον Δεκέμβριο ίσως κληρώσει για τις συντάξεις

  • Der Spiegel: Τα διδάγματα του 1919 για το 2019
    (Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Το Eurogroup που θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου είναι κομβικής, κατά την Αθήνα, σημασίας για το μέλλον των Ελλήνων συνταξιούχων, καθώς τότε αναμένεται να κριθεί το θεσμοθετημένο μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί διαμήνυσαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι πριν από τον Δεκέμβριο δεν θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία προκειμένου να μπορούν να πάρουν μια τόσο κρίσιμη απόφαση.

Έτσι η Ελλάδα «χάνει» το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, και διότι μέχρι τότε δεν θα έχει καταρτιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών έλεγε την περασμένη εβδομάδα ότι μετά την επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, χωρίς να αποκλείονται ταξίδια του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Καθοριστικός, ως είθισται, είναι ο ρόλος της Γερμανίας, στην οποία όπως έχει αποδειχθεί δεν αρέσουν οι υπαναχωρήσεις έναντι των συμφωνηθέντων. «Δεν είναι αναγκαίο να γίνουν περικοπές των συντάξεων», δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της **Ναυτεμπορικής** οι θεσμικοί πιστωτές έχουν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν είναι αρκετή η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για την κατάργηση του θεσμοθετημένου μέτρο. Αυτό που ζητούν κατηγορηματικά είναι να τεκμηριωθεί επαρκώς και το διαρθρωτικό σκέλος της μεταρρύθμισης. Απώτερος στόχος είναι να διαμορφωθεί συνολικά μια «πειστική ιστορία» –αυτή τη διατύπωση χρησιμοποιούν– αφενός απέναντι στα κλιμάκια των θεσμών που φέρουν την ευθύνη της ενισχυμένης εποπτείας, αφετέρου απέναντι στις αγορές που ήδη εμφανίζονται επιφυλακτικές με την ελληνική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η Αθήνα κατάφερε να φέρει το θέμα σε μια άτυπη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής περιόδου, ενώ επιπλέον επιβεβαιώνεται ότι η λήξη του προγράμματος δεν συνεπάγεται τη λήξη της στενής εποπτείας, καθώς για οποιαδήποτε μεταβολή των ψηφισμένων μέτρων χρειάζεται η έγκριση των θεσμών.