19 Σεπτέμβριος 2018, 12:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2018, 11:39

Η Ελλάδα τιμά τον σπουδαίο Έλληνα μαέστρο της Ρωσίας Θεόδωρο Κουρεντζή

  • Η Ελλάδα τιμά τον σπουδαίο Έλληνα μαέστρο της Ρωσίας Θεόδωρο Κουρεντζή
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Ακριβιάδης)

Το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος θα απονείμει η Ελλάδα στον Θεόδωρο Κουρεντζή, με απόφαση του Προκόπη Παυλόπουλου. Η απονομή του μεταλλίου στον σπουδαίο Έλληνα μαέστρο της Ρωσίας θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα από τον πρέσβη Ανδρέα Φρυγανά.

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής (καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας και του Μπαλέτου της Περμ και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντιαγκίλεφ) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου 1972. Το 1990 πήγε στη Ρωσία για να συνεχίσει τις μουσικές σπουδές του στην Αγία Πετρούπολη κοντά στον περίφημο δάσκαλο Ιλιά Μουσίν. Στη διάρκεια των σπουδών του γοητεύθηκε από αυτή τη χώρα με την τεράστια μουσική παράδοση και αποφάσισε να την κάνει δεύτερη πατρίδα του.

Το 2002, μαζί με τη Ρωσίδα ελληνίστρια φιλόλογο Φατίμα Γιελόεβα και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, ίδρυσε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Το 2003 εντάχθηκε στην Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ρωσίας, και τον επόμενο χρόνο ανέλαβε επικεφαλής διευθυντής ορχήστρας στο Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου του Νοβοσιμπίρσκ. Μάλιστα, δημιούργησε το δικό του μουσικό σύνολο δωματίου και τη χορωδία MusicAeterna.

Καθώς θεωρείται ως ο καλύτερος ερμηνευτής του Μότσαρτ, το 2012 στην ορολογία της μουσικοκριτικής πρωτοεμφανίστηκε η έννοια «Ο Μότσαρτ του Περμ».

Το 2014 ο πολυβραβευμένος Θεόδωρος Κουρεντζής έγινε πολίτης της Ρωσίας, διατηρώντας ελληνική ιθαγένεια. Στη Ρωσία θεωρείται εμβληματική φυσιογνωμία. Διευθύνει τακτικά τις καλύτερες ορχήστρες της Μόσχας, ενώ με το μουσικό του σύνολο ταξιδεύουν σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.