18 Σεπτέμβριος 2018, 17:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2018, 22:28

ΠΓΔΜ: Κρίνεται την Τετάρτη η συνταγματικότητα και η νομιμότητα του δημοψηφίσματος

  • ΠΓΔΜ: Κρίνεται την Τετάρτη η συνταγματικότητα και η νομιμότητα του δημοψηφίσματος
    (Φωτ.: Συνταγματικό Δικαστήριο της πΓΔΜ)

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της πΓΔΜ θα εξετάσει την Τετάρτη (19/9) τρεις προσφυγές που κατατέθηκαν για τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της απόφασης του κοινοβουλίου των Σκοπίων να προκηρύξει δημοψήφισμα για τις 30 Σεπτεμβρίου (με το ερώτημα: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με αποδοχή της συμφωνίας ανάμεσα στην "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και την Ελλάδα;»), αναφέρει ρεπορτάζ του Ανεξάρτητου Βαλκανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. 

Η εφημερίδα Nezavisen Vesnik (μέλος του ομίλου ΙΒΝΑ) σημειώνει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πολύ δύσκολη απόφαση, από την οποία πρακτικά θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξει ψηφοφορία στις 30 του μήνα ή θα δημιουργηθεί πολιτικό χάος στη χώρα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, εννέα μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου θα πρέπει να τοποθετηθούν επί των τριών προσφυγών που κατατέθηκαν από εξωκοινοβουλευτικό κόμμα «Levica» («Αριστερά»), την εθνικιστική πολιτική οργάνωση «Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο» και έναν ιδιώτη από την πόλη Κουμάνοβο. Και οι τρεις προσφυγές, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, έχουν συμπτυχθεί σε μία υπόθεση.