18 Σεπτέμβριος 2018, 16:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2018, 16:31

Το Ισραήλ επιρρίπτει ευθύνη σε Άσαντ και Ιράν για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους

  • Το Ισραήλ επιρρίπτει ευθύνη σε Άσαντ και Ιράν για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους
    (Φωτ. αρχείου: tass.com)

Το Ισραήλ εξέφρασε σήμερα τη «λύπη» του για το θάνατο των 15 μελών του πληρώματος του ρωσικού στρατιωτικού αεροπλάνου, που καταρρίφθηκε (κατά λάθος) από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα η οποία στόχευε ισραηλινά αεροσκάφη, όμως επέρριψε την ευθύνη για το επεισόδιο στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και στους συμμάχους του. Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συνομιλήσει σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ισραηλινός διπλωματικός αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, πρόσθεσε πως η συνομιλία θα πραγματοποιηθεί «σύντομα», αλλά δεν έκανε γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα η ίδια πηγή είχε δηλώσει πως το Ισραήλ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με Ρώσους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους «σε όλα τα επίπεδα».

Επίσης, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αρνήθηκαν με ανακοίνωσή τους πως η αεροπορία τους, η οποία διεξήγε επιδρομή στη Συρία όταν καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροπλάνο, εκμεταλλεύθηκε αυτό το τελευταίο ως κάλυψη για να διαφύγει από τα συριακά πυρά, όπως είπαν Ρώσοι αξιωματούχοι.

Στην ανακοίνωση αυτή, που αποτελεί την πρώτη δημόσια ισραηλινή αντίδραση στα χθεσινοβραδινά γεγονότα, ο στρατός υποστηρίζει πως τα αεροσκάφη του είχαν επιτεθεί σε μια εγκατάσταση του συριακού στρατού απ' όπου συστήματα, που χρησιμεύουν στην κατασκευή όπλων ακριβείας, παραδίδονταν για λογαριασμό του Ιράν στο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ, δύο από τους μεγάλους εχθρούς του Ισραήλ, είναι επίσης μαζί με τη Ρωσία οι κύριοι υποστηρικτές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Το Ισραήλ εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο των μελών του πληρώματος του ρωσικού αεροπλάνου που καταρρίφθηκε τη νύχτα από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα», ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. «Το Ισραήλ θεωρεί το καθεστώς του Άσαντ, ο στρατός του οποίου κατέρριψε το ρωσικό αεροπλάνο, πλήρως υπεύθυνο γι' αυτά τα επεισόδια», πρόσθεσε.

  • ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters.