18 Σεπτέμβριος 2018, 16:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2018, 16:12

Με το «Πολυξένη: Μια ιστορία από την Πόλη» πάει η Ελλάδα στα Όσκαρ

Με το φιλμ της Δώρας Μασκλαβάνου Πολυξένη: Μια ιστορία από την Πόλη, το οποίο τοποθετείται χρονικά στην Κωνσταντινούπολη του 1970 και είναι εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα, θα λάβει μέρος η Ελλάδα στην 91η διοργάνωση των Βραβείων Όσκαρ, διεκδικώντας το Βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Η δουλειά της Δώρας Μασκλαβάνου έχει ήδη αποσπάσει τέσσερα βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. 

Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού έδωσε το πράσινο φως λόγω του τρόπου με τον οποίο το θέμα προσεγγίζεται σεναριακά καθώς και λόγω της μορφής που λαμβάνει η ανέλιξη των χαρακτήρων καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Το φιλμ που μειοψήφησε είναι το 1968 του Τάσου Μπουλμέτη.

Στο επίκεντρο της πλοκής είναι η Πολυξένη, ένα κορίτσι που υιοθετείται από ζευγάρι επιφανών Κωνσταντινουπολιτών. Σε αντάλλαγμα του ονόματος που της δίνουν επιζητούν την αφοσίωσή της στα γερατειά τους. Έτσι το κορίτσι φεύγει από το ελληνικό ορφανοτροφείο, αποχωρίζεται αναγκαστικά τον αδερφό της και ξεκινά για μια καινούργια ζωή γεμάτη προοπτικές. Στην πορεία του φιλμ, όμως, βλέπουμε την ηρωίδα (την υποδύεται η Κάτια Γκουλιώνη) να μην μπορεί να υποψιαστεί το σχέδιο εξόντωσης που έχει στόχο την κληρονομιά της αλλά και να μπαίνει σε έναν έρωτα αδιέξοδο.