18 Σεπτέμβριος 2018, 11:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2018, 11:19

Μελέτες συνδέουν το άσθμα με την παχυσαρκία και την εγκατάλειψη του σχολείου

  • Το παιδικό άσθμα και η ρύπανση του αέρα
    (Φωτ.: Flickr)

Μπορεί η παχυσαρκία να αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άσθματος, ωστόσο μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη δείχνει ότι ισχύει και τα αντίστροφο, ότι δηλαδή όσοι έχουν άσθμα είναι πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι. Επιπλέον, μια δεύτερη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ασθματικά παιδιά εγκαταλείπουν συχνότερα το σχολείο ή το πανεπιστήμιο.

Όπως ανακοινώθηκε στο Παρίσι στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος παχυσαρκίας αφορά όσους εμφανίζουν άσθμα μετά την ενηλικίωσή τους και όσους έχουν μη αλλεργικό άσθμα. Για τις ανάγκες της μελέτης του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελόνης αναλύθηκαν στοιχεία 8.618 ανθρώπων από 12 χώρες, οι οποίοι δεν ήταν παχύσαρκοι στην αρχή της μελέτης, είχαν δηλαδή όλοι δείκτη μάζας σώματος κάτω από 30.

Σε βάθος εικοσαετίας αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι το 10,2% όσων είχαν άσθμα έγιναν παχύσαρκοι.

Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκε και σουηδική μελέτη που βρήκε ότι τα παιδιά με άσθμα έχουν μικρότερες πιθανότητες να τελειώσουν το σχολείο και να κάνουν μη χειρωνακτικές εργασίες. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ Κρίστιαν Σάιλερτ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.300 παιδιά.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι όσα έπασχαν από μόνιμο άσθμα ήδη από μικρή ηλικία (πριν τα 12) είχαν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εγκαταλείψουν το σχολείο έως τα 16 τους, ενώ όσα κατάφεραν να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο είχαν διπλάσια πιθανότητα να το αφήσουν στη μέση, σε σχέση με τα παιδιά χωρίς άσθμα.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τα αίτια του άσθματος για το οποίο δεν υπάρχει ριζική θεραπεία αλλά φάρμακα που βοηθούν τους ασθενείς να ελέγχουν τα συμπτώματα.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.