18 Σεπτέμβριος 2018, 09:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2018, 09:58

Νέοι δασμοί 200 δισ. δολαρίων από τον Τραμπ στην Κίνα

  • Νέοι δασμοί 200 δισ. δολαρίων από τον Τραμπ στην Κίνα
    (Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

Έναν εμπορικό πόλεμο με άγνωστες συνέπειες φαίνεται ότι έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα, ο οποίος ανακοίνωσε δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων που θα διατεθούν στην αμερικανική αγορά, παρά τις ενστάσεις όσων επισημαίνουν ότι με αυτήν την πολιτική ουσιαστικά πλήττονται οι Αμερικανοί καταναλωτές. Οι δασμοί 10% θα ισχύσουν από τις 24 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να κλιμακωθούν μέχρι το 25% στις αρχές του 2019.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, από τα νέα τιμολόγια θα εξαιρεθούν ηλεκτρονικά προϊόντα, όπως εκείνα της Apple, της Fitbit και της Sonos.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ζήτησε από τον εμπορικό αντιπρόσωπο της χώρας Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να εξετάσει ποια κινεζικά προϊόντα πρέπει να φορολογηθούν και πόσο, προειδοποίησε ότι οι τιμές των Apple μπορεί να αυξηθούν αλλά, όπως είπε, υπάρχει λύση. «Φτιάξτε τα προϊόντα σας στις Ηνωμένες Πολιτείες αντί για την Κίνα», προέτρεψε.

Το Πεκίνο, προτού ακόμα ανακοινωθούν οι αμερικανικοί δεσμοί, προειδοποίησε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ότι θα υπάρξουν αντίμετρα, ενώ δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου αναφέρουν ότι δεν θα σταλεί κινεζική αντιπροσωπεία στις εμπορικές συνομιλίες που θα γίνουν στις ΗΠΑ. Εξάλλου ο υπουργός Εμπορίου Τζονγκ Σαν μιλώντας σε στελέχη μεγάλων ξένων εταιρειών τόνισε ότι ο μονομερής τρόπος με τον οποίο δρα η κυβέρνηση Τραμπ και η πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει θα πλήξουν τα συμφέροντα και της Κίνας αλλά και των ΗΠΑ.

Έκκληση να τερματιστεί το γρηγορότερο ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος απηύθυνε η Ιαπωνία που προειδοποιεί για συνέπειες στην παγκόσμια ανάπτυξη. «Η ανταλλαγή δασμών και μέτρων αντιποίνων δεν ωφελεί καμία χώρα», τόνισε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι.